Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

AP-fonderna bör inte ta bolagens version för given

Pressen från svenskarna att förvaltningen av våra pensioner ska skötas på ett korrekt sätt ökar. Förvaltarna är också medvetna om det och de stora aktörerna som AP-fonderna satsar på etikråd eller hållbarhetsansvariga.

Ofta tar man hjälp av specialbolag som söker igenom innehaven för att hitta känsliga innehav som kan ge etiska problem. Men AP-fondernas investeringar i företag i nästan alla hörn i världen gör att det är omöjligt att få en detaljbild av alla bolag.

Just gruvbolag är en känslig bransch där arbetsmiljön kan vara mycket tuff. Risken för stora skador på miljön är också en ständig risk för en investerare att ta ställning till. Speciellt riskfyllt är det i tillväxtländer där risk för korruption kan göra att det töjs på regler,

Fallet med BHP Billiton och Vale visar upp likheter med andra liknande fall.

Det är inte ovanligt att det är olika frivilligorganisationer som larmar om att allt inte står rätt till. När det dyker upp sådana här etiska bomber har de stora förvaltarna olika strategier. Att direkt sälja ett innehav handlar det sällan om.

Ett första steg med känsliga innehav brukar vara att försöka få till en diskussion med ägarna och försöka påverka dem att bättra sig.

Ibland går också flera stora förvaltare ihop för att få större tyngd i frågan.

Förvaltarna kan också föra fram sitt ärende på bolagsstämman. Man ska dock ha klart för sig att i de här sammanhangen är svenska AP-fonderna inte de största spelarna.

AP-fonderna redovisar resultat för sitt arbete med påverkan. Men svenska pensionssparare kan kräva mer information om detaljerna.

I takt med att det blir lättare att hitta information och öppenheten ökar tack vare internet kommer kraven att förvaltarna sköter sin etik och hållbarhetsarbete inte att minska.

Dessutom blir det också fler områden som anses som känsliga ur etiskt perspektiv. Frågan om hur mycket koldioxid bolagens verksamhet orsakar är den senaste som kommit upp på agendan.

Hur fallet med dammolyckan i Brasilien slutar för de AP-fonder som investerat i bolagen återstår att se. I ett sådant här fall kan man tycka att AP-fonderna borde vara mer lyhörda och inte ta bolagets version om att det är en olycka för given.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.