Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hästköttsskandalen kopplas till illegal vapenhandel

Hästkött i rumänskt slakteri och illegale vapenhandlaren Viktor But.
Hästkött i rumänskt slakteri och illegale vapenhandlaren Viktor But. Foto: Vadim Ghirda respektive DEA / AP/Scanpix
Den nederländske köttgrossisten som tidigare pekats ut som huvudmisstänkt i hästköttsskandalen är kopplad till ett anonymt bolag på Cypern. Bolaget har också varit delägare i den ökände vapenhandlaren Viktor ”Dödens köpman” Buts företag, skriver Guardian som granskat kötthandelns komplexa och svårspårade struktur.

”Jag säljer en häst till slakterierna” står det i en annons på en rumänsk lantbrukarsajt från den rumänske mannen ”Remus” i januari. The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), en ideell organisation mot organiserad brottslighet och korruption i Östeuropa och Centralasien, förklarar att det inte är ovanligt att fattiga på den rumänska landsbygden säljer hästar billigt. ”Remus” fick 22 euro för sin häst.

Hästarnas kött paketeras och säljs för så lite som 2 euro per kilo till företag i Västeuropa och någonstans i kedjan märks delar av partierna om till nötkött. Rumänien såväl som slakteriföretag i landet har förnekat inblandning och de får västeuropeiska myndigheters stöd i den uppfattningen.

Under den månadslånga hästköttskandalen har många tvingats försvara sig och försöka svära sig fria från ansvar. En aktör som pekats ut som huvudansvarig är nederländska köttgrossisten Draap, registrerat på Cypern.

Draaps chef, Jan Fasen, dömdes förra året för att med sitt Fasen Meat ha sålt sydamerikanskt och kanadensiskt hästkött märkt som halalslaktat nötkött från Tyskland och Nederländerna till Frankrike. Fasen har överklagat domen.

Fasen fick fängelsestraff, men Draap har fortsatt förse franska Spanghero med köttleveranser som sedan sålts vidare till Comigel, det franska företag som bland annat tillverkar Findus lasagne. Kopplingen åt det andra hållet än ännu mer komplicerad och svårspårad.

Guardians granskning, som genomförts tillsammans med OCCRP, visar en komplex ägandestruktur i köttbranschen. Offshorebolag, anonyma bolagstecknare, mörkande av köttets ursprung och hemlighållna skatteuppgifter är några av ingredienserna.

I den aktuella skandalen har det visat sig att rumänskt hästkött har tagit offshore-vägen via Draap och dess enda ägare, Hermes Guardian, ett Brittiska Jungfruöarna-bolag som har en rad styrelseledamöter men ingen känd ägare. Rumänska slakteriföretaget Doly Com hävdar att man 2012 sålde 350 ton hästkött för 2 euro per kilo till det cypriotiska bolaget.

Åtminstone en av Hermes Guardians styrelseledamöter sitter också i cypriotiska Trident Trust som bland annat tillhandahåller tjänster för bolagsbildande i landet. Trident Trust skriver på sin hemsida att man aldrig för någon avslöjar information om ägarskap i något av de företag de företräder.

Hermes Guardian äger, utöver Draap, också flera andra cypriotiska samt panamanska och ryska företag, skriver OCCRP. Trident Trust, å sin sida står listat som ”sekreterare” för Draap och enligt cypriotiska bolagsförteckningar står företaget Guardstand som Draaps ”direktör”.

Trident Trust och Guardstand tros på detta sätt vara ett slags skenombud även för en mängd andra ljusskygga företag som inte vill avslöja sina verkliga ägare. Guardstand, som för övrigt är helägt av Trident Trust, ska enligt International Peace Information Service och Trans Arms ha varit delägare i Ilex Ventures som styrdes av den ökände och dömde vapensmugglaren Viktor ”Dödens köpman” But.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.