Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

HBO lanserar nordisk filmtjänst

Tv-bolaget HBO vill vara med i kampen om den nordiska video on demand-marknaden. I dag meddelar företaget att de kommer lansera en egen vod-tjänst i Norden i samarbete med Parsifal International, som ägs av svensken Peter Ekelund.

I och med satsningen kommer HBO att tampas rejält om de nordiska kunderna med konkurrenten Netflix, vars vd Reed Hastings tidigare har kallat HBO:s vod-tjänst HBO Go för företagets största utmanare.

Att de amerikanska videojättarna väljer att storsatsa i just Norden hör sannolikt samman med utbildningsnivån och de höga inkomsterna. Marknaden för vod har vuxit explosionsartat de senaste åren och Parsifals ägare Peter Ekelund ser möjligheter i den snabba tillväxten.

– Den nordiska marknaden för betal-tv har en enorm potential för nya innovativa tjänster, vilket har sin bakgrund i de skiftande konsumtionsvanorna för tv-tjänster, säger han enligt Hollywood reporter.

Att marknaden växer snabbt är SF Anytime ett exempel på. Företaget ökade sin omsättning med 52 procent i fjol och vd:n Jonas Dahllöf var i går positiv till den nya konkurrensen från Netflix.

– Vod-marknaden är liten i dag, men i stark tillväxt. Jag tror att en viktig positiv effekt med Netflix intåg är att man får in ytterligare ett legalt alternativ som kan lära konsumenten att se på film legalt, sa han till DN.se.

Även Voddlers kommunikationschef uttalade sig positivt om Netflix intåg på marknaden. Men med dagens meddelande från HBO återstår att se hur många aktörer som egentligen får plats på den svenska vod-marknaden.

HBO kommer att gå ut med mer information i slutet av augusti.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.