Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-22 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hellre-bra-an-billigt-nar-svensken-handlar-mat/

Ekonomi

Hellre bra än billigt när svensken handlar mat

Bild 1 av 5 Ove Fridblad, 72, pensionär och Liselotte Johansson, 58, läkarsekreterare:— Att det är bra kvalitet. Vi köper mycket ekologiskt för då smakar det som det gjorde förr i tiden, säger Ove Fridblad.— Vi tänker klimatsmart, men de ekologiska varorna måste ligga inom rimliga gränser i pris när vi handlar, säger Liselotte Johansson.
Foto: Emma Eriksson
Bild 2 av 5 Christoffer Karlsson, 33, ekonom:— Det ska vara fräscha och färska råvaror. Priset är inte avgörande men jag handlar helst svenska produkter.
Foto: Emma Eriksson
Bild 3 av 5 Lotta Nilsson, 52, scenograf:— Jag vill veta var varorna kommer ifrån, men alla aspekter är viktiga som pris och kvalitet. Är det ekologiska jättedyrt kanske jag inte köper det alls.
Foto: Emma Eriksson
Bild 4 av 5 Ann Laurentz, 67, konstnär:— Definitivt priset, men jag köper inte något som inte har kvalitet. Med det menar jag att det ska vara närodlat, jag försöker undvika varor som är alltför för-prefabricerade.
Foto: Emma Eriksson
Bild 5 av 5 Sofia Steneröd, 29, egen företagare:— Priset i kombination med vart det kommer ifrån, det ska helst vara ekologiskt och närodlat. Jag betalar gärna lite mer för det om prislappen är rimlig men det finns en gräns.
Foto: Emma Eriksson

Svensk och gärna lokaltillverkad mat är en av de starka trenderna nu, enligt Livsmedelsföretagen. Generellt värderar konsumenter kvalitet högre än kvantitet, visar branschens årliga trendrapport.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in