Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-25 16:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hemforsakring-kan-tacka-vald-i-hemmet/

Ekonomi

Hemförsäkring kan täcka våld i hemmet

Ica Försäkring har infört försäkringsskydd för våld i nära relationer. Bland annat ska man erbjuda ersättning för den som flytt till en kvinnojour. Foto: Magnus Hallgren

Ica Försäkring har infört försäkringsskydd för våld i nära relationer. Bland annat ska man erbjuda ersättning för den som flytt till en kvinnojour. 

– Det här är ett samhällsproblem, inte ett relationsproblem. Vi som näringslivsaktör har ett ansvar att göra vad vi kan för att hjälpa till, säger Caroline Farberger, vd Ica Försäkring. 

Rätta artikel

I januari förra året blev Folksam det första försäkringsbolaget som började erbjuda överfallsersättning i hemmet. Och nu har även Ica Försäkring ändrat sina regler i överfallsskyddet, som är köns- och åldersneutralt, men som beräknas få störst effekt för kvinnor, och till viss del även för barn. 

Sedan tidigare gällde inte bolagets hemförsäkring om gärningsmannen ingår i samma hushåll, utan täckte bara våld som sker på gatan. 

– Vi i näringslivet måste visa att vi tar dessa problem på allvar. Det går inte att överlåta det åt alla andra samhällsaktörer. Vi måste sluta titta på och se över hur vi kan formera våra produkter och tjänster på bästa sätt för att hjälpa till att komma tillrätta med problemen, säger Ica Försäkrings vd Caroline Farberger. 

”Vi vill att svenska konsumenter ska känna en trygghet när de väljer försäkringar och att man har ett skydd även i nära relationer”, säger Caroline Farberger, vd Ica Försäkring. Foto: Björn Dalin/ICA

Hon hoppas att fler försäkringsbolag ska följa efter deras beslut. 

– Vi vill att svenska konsumenter ska känna en trygghet när de väljer försäkringar och att man har ett skydd även i nära relationer. Det har länge funnits en förlegad syn på dessa frågor inom branschen, och med detta vill vi hjälpa att modernisera den. 

Både Folksams och Ica Försäkrings hemförsäkringar har höga beviskrav. För att få tillgång till överfallsersättningen krävs det att den drabbade gjort en polisanmälan och deltar i utredningen. Bolagen vill helst även att det ska finnas en dom som vunnit laga kraft, det vill säga en dom eller ett beslut som inte längre kan överklagas. Denna process tar vanligtvis lång tid. 

Ica Försäkring inför ett så kallat omställningsskydd med omgående kontanta utbetalningar till den som flyr våld i hemmet. Då krävs att en kvinnojour eller ett skyddsboende bekräftar behovet, och den försäkrade får upp till 15.000 kronor i månaden i tre månader för exempelvis mat, hushållsartiklar och nyinköp av kläder. 

Till de fyra stora i hemförsäkringsbranschen brukar Länsförsäkringar, Folksam, If Skadeförsäkring och Trygghansa räknas. 

Av de som utsattes för misshandel under 2016 uppger 18 procent att gärningspersonen var en närstående, visar Brottsförebyggande Rådets nationella trygghetsundersökning. Foto: Magnus Hallgren

I en skriftlig kommentar till DN uppger Osvald Wiklander, pressansvarig på If Skadeförsäkring, att standarden inom hemförsäkringsbranschen är att våld i nära relationer undantas från ersättningen för överfall, på samma sätt som stöld inom en familj undantas från stöldskyddet. 

”En familj som bor tillsammans är försäkrad som ett kollektiv, enligt upplägget vi har i Sverige – och att våld i nära relationer ställer hela det upplägget på prov är något som identifierats och diskuterats under en längre tid, inte bara hos oss på If, utan i branschen som helhet”, skriver han. 

Han betonar att If ställer sig positivt till Ica Försäkringars besked. Och att upplägget är något hela branschen kommer behöva ta ställning till. 

”För oss har det varit viktigt att eventuella förändringar tänkta att korrigera för bristen i det befintliga skyddet inte blir tandlösa. Det är ofta i det första skedet stödet behövs, och vi tycker att Ica Försäkrings initiativ med en omställningsförsäkring verkar lovvärt – här ser vi att hemförsäkringen faktiskt skulle kunna hjälpa till i en utsatt situation. Vi kommer att ta det vidare i våra diskussioner av frågan”, skriver Osvald Wiklander. 

Susanne Fagerberg är försäkringsjurist på Länsförsäkringar Uppsala. Hon berättar att frågan om försäkringsskydd för våld i nära relationer är komplicerad för försäkringsbolagen.

”Jag ser att lösningen där försäkringen gäller även inbördes är behjärtansvärt, men vi har inte en försäkring som gäller mot varandra på det sättet”, säger Susanne Fagerberg, försäkringsexpert på Länsförsäkringar Foto: Länsförsäkringar

– Alla personer i samma hushåll omfattas av hemförsäkringen. Det går inte att använda försäkringen mot varandra för att få ut den ersättning som annars kan betalas ut vid misshandel eller sexualbrott. Om vi kommer i kontakt med någon som drabbats brukar vi alltid ge dem råd att vända sig till Brottsoffermyndigheten för hjälp med ersättning, säger hon. 

Hon framhåller att dessa frågor diskuteras flitigt inom försäkringsbranschen. 

– Det pågår ständigt diskussioner om förbättringar i försäkringsskyddet. Jag ser att lösningen där försäkringen gäller även inbördes är behjärtansvärt, men vi har inte en försäkring som gäller mot varandra på det sättet. 

Även Trygghansa har meddelat att man håller fast vid sina gamla regler. Där erbjuds sedan tidigare krisstöd i form av psykologsamtal och en olycksförsäkring som kan börja gälla. 

Ica Försäkrings nya regler trädde i kraft måndagen den 1 april. Samtidigt införs även en så kallad ombudshjälp på upp till 15.000 kronor per försäkrad för exempelvis hjälp med överprövning av en nedlagd förundersökning.