Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hemförsäkring räcker långt även på resan

Det är viktigt att ha ett bra skydd. Men det är onödigt att betala för försäkringar du inte behöver. Här är tips på vad du ska tänka på inför sommarledigheten.

Bland det värsta som kan hända på utlandssemestern är att man själv eller någon i ressällskapet blir allvarligt sjuk. Då underlättar det verkligen att ha sina dokument i ordning.

Vård och hemtransport med ambulansflyg kan kosta upp till en miljon kronor så det finns all anledning att se till att du har försäkringar som täcker.

För att få snabb och bra vård i utlandet behöver du framför allt två saker. Det europeiska sjukförsäkringskortet och servicekortet från det bolag där du har din hemförsäkring. Så här fungerar de:

EU-kortet. Ger dig rätt till nödvändig vård inom EU/EES-området och du betalar samma avgifter som de som bor i det aktuella landet. Du har rätt till vård inom det allmänna sjukvårdssystemet men inte till privat vård. Hemtransport ersätts inte.

Du beställer kortet från Försäkringskassan och det tar ungefär tio dagar innan du får hem det.

Resebevis/servicekort. Det får du från försäkringsbolaget och det ger dig reseskydd i 45 dagar. Ska du på långresa kan du teckna en tilläggsförsäkring innan du åker eller förlänga försäkringen från utlandet innan den går ut.

Hemförsäkringens reseskydd täcker bland annat vårdkostnaden på resmålet och sjuktransport hem till Sverige. Tänk på att du måste kontakta försäkringsbolaget eller den larmcentral bolaget har samarbete med och välja vårdgivare i samråd med dem.

Du kan också få ersättning för förlorade semesterdagar samt förseningar av själva resan eller bagaget.

Ska du ägna dig åt särskilt riskfyllda aktiviteter bör du teckna en tilläggsförsäkring. Det går ofta att bygga på din hemförsäkring med ett extra skydd. Kolla med ditt bolag vad som gäller.

Gabriella Hallberg arbetar som jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå – ett samarbete mellan staten och försäkringsbolagen. Hon anser att hemförsäkringen oftast ger ett tillräckligt bra skydd för resor kortare än 45 dagar och understryker hur viktig försäkringen är.

– Hemförsäkringen är en paketlösning och täcker till exempel hemtransport med ambulansflyg som kan bli väldigt dyr. Det är också väldigt mycket bättre att ha hemförsäkring om man behöver vård på semestermålet, säger hon.

De flesta betalar sin resa med kort eller över internetbanken. Korten brukar ha en försäkring som gäller vid resor och kan ses som ett komplement till hemförsäkringen.

Korten kan också ge ersättning om resan har ett särskilt syfte som inte uppfylls. Till exempel om resan görs för att gå på en konsert eller ett idrottsevenemang som ställs in.

Det är vanligt att resebolagen erbjuder reseförsäkringar i samband med att man bokar semestern. Men för kortare semesterresor är det sällan nödvändigt.

– Jag kan tycka att det ofta är onödigt. Man har oftast det skydd som behövs i sin hemförsäkring, säger Gabriella Hallberg.

För att få pengar från försäkringarna måste man kunna visa upp intyg som visar vad som hänt. Till exempel att flyget eller bagaget var försenat, läkarintyg och polisanmälan om det är aktuellt.

Gabriella Hallberg varnar för att läkarintygen ofta inte innehåller alla uppgifter som behövs. Det gäller särskilt om man vill ha ersättning för förlorade semesterdagar.

– Se till att ha ett intyg från läkaren på resmålet där det framgår att läkaren ordinerat vila samt under hur många dagar, säger hon.

Fakta.Här hittar du mer information

EU-kortet.

Beställs från Försäkringskassan och kommer inom tio dagar. Om du blir sjuk utomlands och inte har kortet med dig kan du ringa +46 771 524 524 eller mejla till Försäkringskassans kundcenter. Då faxar Försäkringskassan ett intyg till vårdgivaren.

Servicekortet.

Det får du genom att kontakta ditt försäkringsbolag. Passa på att ta reda på vilket reseskydd som ingår i din hemförsäkring.

Kortförsäkring.

Kontakta företaget du har kortet hos och fråga vad som ingår. Det är till exempel bra att veta om det finns avbeställningsskydd.

Jämförelser.

På konsumenternas.se finns jämförelser och mycket bra information om försäkringar. Där kan du se vad som ingår i din hemförsäkring och ditt kort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.