Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hemlig lista visar USA:s övervakning

Foto: Rick Bowmer/AP

USA:s hemligaste spionorganisation har utvecklat ett kraftfullt verktyg för att analysera sin globala signalspaning. Topphemliga dokument som den brittiska tidning Guardian kommit över ger en annan bild av USA:s övervakning än den officiella.

Läckta dokument om Nationella säkerhetsmyndighetens verktyg för informationsutvinning, ”Boundless Informant”, visar att Iran är det land som USA övervakar mest intensivt när det gäller dator-, radio- och telefontrafik. Under en 30-dagarsperiod i våras samlades 14 miljarder rapporter in från Iran, följt av 13,5 miljarder från Pakistan. Jordanien, en av USA:s närmaste allierade i Arabvärlden, ligger på tredje plats. Därifrån hämtade USA in 12,7 miljarder underrättelser under perioden, och från Egypten och Indien 7,6 respektive 6,3 miljarder rapporter.

Det är den brittiska tidningen Guardian som har kommit över de topphemliga dokumenten. De ger en annan bild av den globala övervakning än den som presenterats för USA:s kongress. Nationella säkerhetsmyndigheten har tidigare hävdat att det inte förekommer någon inhemsk signalspaning.

När senatens underrättelsekommitté i samband med en utfrågning ställde frågan om NSA samlar in någon som helst data när det gäller ”miljoner eller hundratals miljoner” svarade nationella underrättelsechefen, James Clapper, ”No, sir”.

Verktyget innehåller ett slags värmekarta som överskådligt visar i vilken utsträckning olika länder övervakas. Färgschemat går i en skala från grönt (länderna som övervakas minst) via gult och orange till rött (länderna som övervakas mest). Sverige är grönt och tillhör alltså de länder som övervakas minst, relativt sett.

FBI har inlett en brottsutredning om att topphemliga dokument om USA:s signalspaning läckts till medier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.