Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hemnets nya avgift ger mäklare dubbelt betalt

Foto: Lars Lindqvist

Hälften av de 600 kronor som Hemnet ska införa i annonsavgift från första juli – går direkt till mäklaren. Det visar ett internt mejl som DN tagit del av.

– Men annonseringarna ingår redan i mäklararvodet, det här blir dubbla arvoden. Det är stötande, säger mäklaren Richard Engström.

Som DN berättade i går ska Hemnet från första juli införa en avgift på 600 kronor för alla bostadssäljare som annonserar på sajten. Det betyder totalt 80 miljoner kronor som den nya avgiften kommer att dra in.

Hemnets vd Carl-Henrik Borg motiverade detta med att man måste ta betalt för att utveckla tekniken, upprätthålla servicen, och ”upplevelsen” för den som besöker sajten.

I ett internt mejl som Fastighetsmäklarförbundet skickat ut till sina medlemmar, och som DN tagit del av, låter det annorlunda: ”Det kommer också ge er möjlighet att öka lönsamheten då 50 % av annonsavgiften går till mäklarföretagen” skriver förbundsledningen i brevet.

Halva annonsbeloppet kallar man nämligen för ”administrationsavgift”. Den ska mäklarna få som tack för att de tar betalt av bostadssäljaren. I ett fråga-svar-dokument som är bifogat mejlet framgår det också att mäklaren inte ska betala:

”4. Varför har Hemnet valt att ta betalt av bostadssäljaren i stället för av mäklaren?”

Svar: ”Syftet är att minska risken att kostnaden för publiceringen på Hemnet påverkar mäklarens marginal. På det här viset blir det också tydligare för säljaren vad man betalar för.”

Hemnet ägs till 50 procent av två stora fastighetsmäklarbolag, Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsbyrån. Den andra halvan ägs av de två olika mäklarförbunden.

Hemnet har redovisat en mycket hög vinstandel, på 20–25 procent de senaste åren. Förra året var vinsten 14,5 miljoner, på en försäljning om 56 miljoner. Det är nästan en fördubbling av vinsten mot föregående år.

Nu växer kritiken från mindre mäklarföretag, som menar att de stora mäklarna skor sig, både på den nya avgiften och indirekt som ägare av Hemnet.

– Det betyder många miljoner för huvudägarna i Hemnet. Och även om det är en ganska liten avgift för säljaren i förhållande till mäklararvodet så är det en principiell fråga. Det här har redan mäklaren tagit betalt för i sitt arvode, säger Richard Engström, fastighetsmäklare på Mäklarringen.

Han menar att det blir ett avsteg från principen att det inte ska kosta något att anlita en mäklare om inte bostaden blir såld.

DN har sökt Fastighetsmäklarförbundet för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.