Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Het marknad för djurförsäkringar när husdjuren blir en del av familjen

Marknaden för djurförsäkringar blir allt mer attraktiv i takt med att våra husdjur i dag betraktas som familjemedlemmar. Nu utmanas dominerande Agria när Ica tillsammans med Svedea ger sig in på marknaden.

Allt mer pengar läggs på våra sällskapsdjur och förklaringen ligger i att synen på djuren har förändrats. Det är inte ovanligt att hundägare lägger stora summor på vård, specialfoder och stimulans både mentalt och fysiskt för att hunden ska må bra.

Johan Beck-Friis, chefredaktör för Svensk Veterinärtidning, säger att sällskapsdjuret i dag är som en familjemedlem som får lika mycket kärlek och omtanke som andra familjemedlemmar.

– I vissa fall kan djur vara den enda familj som djurägaren har, så det finns starka känslomässiga band som kopplar ihop djur och människa i dag, säger Johan Beck-Friis.

Även om ägarens relation till sin hund har intensifierats så har framför allt synen på katten förändrats, menar Johan Beck-Friis.

– Förr sågs den som en förbrukningsvara. Om en katt, framför allt på landet, var sjuk så avlivade man den och skaffade en ny snarare än att lägga pengar på behandling, säger han.

Djurägarnas vilja att lägga pengar på sina djur har gjort marknaden för djurförsäkringar till en guldgruva. Efterfrågan på allt mer avancerade behandlingar har dessutom gjort att kostnaderna inom djurvården har stigit, vilket också har resulterat i dyrare försäkringar. Idag går det att teckna djurförsäkring hos flera av de stora försäkringsbolagen. Hundägare kan välja mellan ett 20-tal olika försäkringsbolag.

Dominerande Agria, som ägs av Länsförsäkringar har länge har haft så mycket som 60 procent av marknaden för djurförsäkringar, enligt branschstatistik från Svensk Försäkring. I januari i år kommer försäkringsbolaget Svedea att börja samarbeta med Ica försäkring för att ge sig in på marknaden.

– Vi anser att det finns för få aktörer. Det här kan inte vara en konkurrens som fungerar fullt ut och därför vill vi göra något ganska radikalt. Vi har gått in med ambitionen att rita om kartan, säger Svedeas vd Pär Pettersson.

Djurägare har kunnat teckna försäkring hos Svedea sedan sommaren 2015, men genom samarbetet med Ica försäkring vill företaget nå ut till fler. Målet är att hitta en totallösning som upplevs enkel.

– Försäkring är för många svårt och tråkigt. Kan vi då gå in och hitta ett koncept som är lätt att förstå så är det där skillnaden är, säger Pär Pettersson

Marknadsföring och försäljning av en kattförsäkring och en hundförsäkring kommer att ske via Icas kanaler och gå under Ica försäkrings namn, medan produktion och skadereglering sköts av Svedea.

– Ica försäkring har som ambition att kunna erbjuda ett komplett sortiment av försäkringsprodukter till familjer i Sverige. Vi vet att många kunder till Ica har husdjur i hemmet så det känns naturligt att kunna erbjuda en husdjursförsäkring, säger Carl Farberger, vd på Ica försäkring.

När det smäller till så täcker en försäkring inte allt men kostnaden blir mindre än om hunden eller katten skulle ha varit oförsäkrad.

Birger Lövgren, vd på Agria, är inte förvånad över att fler aktörer ger sig in på marknaden. Han säger att Agria alltid strävar efter att vara "jättebra" och ser positivt på ett ökat fokus på djurvärlden.

– Det är naturligt att det blir fler aktörer. Det har hänt mycket inom veterinärvården på senare år. Det visas ofta djurprogram på tv och det är många som skaffar djur, säger han.

Det finns en trend i stora delar av Europa, USA, Kanada och vissa asiatiska länder att försäkra framför allt sina hundar men Sverige anses vara det land som har flest försäkrade djur, enligt Birger Lövgren. Närmare 80 procent av hundarna och 40 procent av katterna är försäkrade.

– Människor mår bra av djur. I viss mån kan det vara ett välfärdsfenomen att ha möjlighet att utveckla sitt djurintresse, säger Birger Lövgren.

Bakom det stora intresset för djurförsäkringar ligger många gånger höga veterinärkostnader, som ofta upplevs som dyra.

Johan Beck-Friis säger att detta beror på att vi har i princip samma möjligheter att vårda djuren på samma sätt som människor, där det går att använda liknande teknik och kunskap. Skillnaden är att djurvården inte bekostas av några skattepengar.

– När det smäller till så täcker en försäkring inte allt men kostnaden blir mindre än om hunden eller katten skulle ha varit oförsäkrad. En försäkring kan vara en förutsättning för att ha råd att ge vård när det behövs, säger han.

I siffror.Marknaden för djurförsäkringar

I vart tredje svenskt hushåll finns en hund eller katt. Närmare 80 procent av hundarna och 40 procent av katterna är försäkrade.

Den svenska hunden är mest försäkrad i världen. I våra grannländer Danmark och Norge ligger försäkringsgraden på ungefär 25-35 procent.

Svensk djursjukvård omsatte drygt 3 miljarder kronor år 2015, vilket var en ökning med 7,7 procent jämfört med 2014. Ett genomsnittligt besök hos veterinären förra året kostade 2 222 kronor, där runt häften betalas av kunden och resterade täcks av försäkringen.

Premieinbetalningen för husdjur var under 2015 cirka 3,3 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.