Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-21 07:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hindunationalister-i-indien-bojkottar-mcdonalds/

Ekonomi

Hindunationalister i Indien bojkottar McDonalds

McDonalds tillämpar halal-slakt. Foto: David Pearson/Rex Shutterstock

McDonalds har hamnat i blåsväder i Indien. Hindunationalistister uppmanar till bojkott sedan det blivit känt att snabbmatkedjan tillämpar muslimsk halal-slakt. Matvanorna i Indien har blivit en politiskt laddad fråga, där spänningarna ökar mellan hinduer och den stora muslimska minoriteten  

Den senaste veckan har budskapet #boycottmcdonalds trendat i sociala medier i världens näst folkrikaste land. Det började med att McDonalds som svar på en fråga skrev på Twitter att alla McDonalds-restauranger är halal-certifierade.

Reaktionerna lät inte vänta på sig, rapporterar tidningen India Today. Sociala medier svämmade över av ilskna kommentarer om valet av slaktmetod. Varför används inte den hinduiska slaktmetoden jhatka i ett land där den hinduiska befolkningsmajoriteten uppgår till en miljard. Vid halal-slakt töms djuret på på blod genom ett snitt på halspulsådern. Jhatka innebär att djurens huvud huggs av.  

Enligt indiska medier har bojkotten hörsammats av många och debatten är fortsatt högljudd.

Det enda kött som serveras på McDonalds i Indien är kyckling. Förklaringen i religiöst betingad. Många hinduer anser att kon är en gud och därför undviker nötkött medan den muslimska befolkningen inte äter fläskkött. 

Sedan flera år sveper en hindunationalistisk våg över Indien och premiärminister Narendra Modi har anklagats för att elda på motsättningarna mellan hinduer och muslimer. En konsekvens är att matvanorna har blivit politiskt laddade. En majoritet av landets delstater har infört förbud mot nötslakt, vilket slår hårt mot den muslimska befolkningen som uppgår till nästan 200 miljoner. 

I flera uppmärksammade fall har köttförbudet lett till att extrema krafter inom den hindunationalistiska rörelsen attackerat och dödat människor som misstänks ha ätit nötkött. Så kallade ko-aktivister patrullerar vägarna för att stoppa fordon som misstänks innehålla kor som smugglas eller är på väg att slaktas i hemlighet. 

Läs mer: Så blev nötkött en laddad nationalistisk fråga i Indien