Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/historiska-krispaketet-kan-bli-raddningen-for-anrika-konditoriet/

Ekonomi

Historiska krispaketet kan bli räddningen för anrika konditoriet

Bild 1 av 2 Robert Lundgren köpte rörelsen för drygt ett år sedan.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 2
Foto: Anders Hansson

MALMÖ. De sänkta arbetsgivaravgifterna kan bli räddningen för Konditori Katarina i Malmö som tappat nära hälften av sina intäkter under coronakrisen. 

– Utan korttidspermitteringarna och de här nya åtgärderna hade vi haft jättesvårt att ro ihop det, säger ägaren Robert Lundgren. 

Den 11 mars förbjöd regeringen folksamlingar över 500 personer. Mindre än ett dygn senare hade Konditori Katarina med 75 anställda och sex butiker runtom i Malmö förlorat sina företagsförsäljningar. 

– En betydande del av vår verksamhet går ut på att leverera frukostar, fika och tårtor till arbetsplatser runtom i stan. Men eftersom företagen skickade hem sin personal fanns det plötsligt inte någon att leverera till. Förändringen kom så otroligt fort, det gick på en dag, säger Robert Lundgren. 

Han och kollegan Björn Ljungkvist tog över den anrika konditorikedjan som funnits sedan 1950-talet, för drygt ett år sedan. Tanken var att expandera. Redan i april skulle en ny butik öppnas vid Triangeltorget inne i stan. Nu skjuts invigningen sannolikt upp. 

– Inredningen har fastnat i Italien och Danmark och vi märker på våra andra butiker inne i stan att turisterna har slutat komma. Likadant på Emporia (red anm. köpcenter i Malmö) Folk är inte direkt benägna att gå in och fika på ett köpcenter. 

Istället går arbetet nu ut på att anpassa verksamheten och hålla sig flytande.

”Men utan de här insatserna tror jag att vi hade fått jättesvårt att ro ihop det här med tanke på det enorma försäljningstapp vi har fått på väldigt kort tid”, säger Robert Lundgren.
”Men utan de här insatserna tror jag att vi hade fått jättesvårt att ro ihop det här med tanke på det enorma försäljningstapp vi har fått på väldigt kort tid”, säger Robert Lundgren. Foto: Anders Hansson

– I början gick larmet ren allmänt om dramatiskt ändrade spelregler för alla. Där och då hann vi inte vidta några åtgärder, ingen visste vad som skulle hända. Sedan kom regeringens krispaket ganska fort, och då kunde även vi börja ställa om, säger Robert Lundgren. 

Det är framför allt systemet med korttidspermittering där staten tar en del av lönekostnaden när arbetsgivaren sänker arbetstiden som har underlättat, menar han. 

– Vi gjorde omgående 60 procents permittering av all vår personal. Tillsammans med de sänkta arbetsgivaravgifterna blir det två väldigt reella åtgärder, som hjälper verksamheten här och nu, säger han och fortsätter: 

– Nu gäller de sänkta arbetsgivaravgifterna i och för sig för max 30 anställda så vi kan inte nyttja det fullt ut. Men utan de här insatserna tror jag att vi hade fått jättesvårt att ro ihop det här med tanke på det enorma försäljningstapp vi har fått på väldigt kort tid. 

Sedan kan man ju fundera på vilka vanor som kommer tillbaka och vad som stannar kvar. Kommer folk att sitta på caféer i framtiden? Det vet vi ju inte ännu, säger konditoriägaren Robert Lundgren.

Krispaketet för små och medelstora företag på 40 miljarder kronor innehåller flera andra delar, bland annat hyresstöd och ett företagsstöd som ska ge en statlig lånegaranti förmedlad via bankerna. 

Hyresstödet och vad det skulle innebära har Robert Lundgren inte hunnit läsa in sig på, istället för han en dialog med hyresvärdarna och hoppas på en lösning den vägen. 

– När det gäller lån är det inget som hjälper oss. Eftersom vi inte vet hur länge den här situationen kommer att hålla i sig kanske vi bara skjuter problemen framför oss och det ska ju betalas tillbaka ändå. Och vad är det som säger att jag har större chanser att betala tillbaka om tre månader?

I dag är bagarna på Konditori Katarina uppdelade i två team som jobbar varannan dag. För att säkerställa fortsatt produktion även om någon skulle smittas av det nya coronaviruset får teamen inte träffa varandra. Samma gäller konditorerna som har en timmes mellanrum mellan sina arbetspass.

– Många är rastlösa och tycker det är jobbigt att inte få jobba och hjälpa till. Och det är svårt att planera något. Det som är verklighet i dag var helt orealistiskt för tio dagar sedan. Det kommer hela tiden nya spelregler och ett dagligt informationsflöde från dem som bestämmer. 

Katastrofscenariot? 

– Att det kommer ytterligare restriktioner med utegångsförbud som i andra delar av Europa. Att folk inte får gå ut mer än för att handla mat. Sedan kan man ju fundera på vilka vanor som kommer tillbaka och vad som stannar kvar. Kommer folk att sitta på caféer i framtiden? Det vet vi ju inte ännu.