Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Historiskt stort utbud på bomarknaden

Just nu är utbudet på både villor och fritidshus historiskt sett mycket stort och prisuppgången har stannat av.

– Men trots att det tar litet längre tid att sälja nu finns det kunder och de har lärt sig att anpassa sig till de krav som ställs numera av banker och kreditinstitut, säger Nykvist.

Han tror inte heller att det stora utbudet kommer att leda till prisfall eller att försäljningarna minskar.

– Men om man som säljare förutsätter att prisökningarna kommer att fortsätta är man lite för optimistisk. Statistiken visar ju att priserna står still just nu. Lever man i en förhoppning om att det ska öka som det gjort de sista två tre åren då får man nog inte sålt. Man måste anpassa sig till en avmattning av priserna och att utvecklingen är plus minus noll, säger han.

Slutet på två långa hårda vintrar bidrar också till försäljningsökningen, tror Nykvist.

– Nu är det som vackrast.

På den stora bostadssajten Hemnet finns i dag ett större utbud av villor än tidigare år. Enligt sajtens marknadschef Ulrika Berg hade man cirka 4.000 fler villor med sig in i 2011 plus att fler än vanligt tillkommit under årets första månader. I dag finns totalt 19.580 villor till salu via sajten.

För bostadsrätter är utbudet snarare något lägre än vanligt, enligt Hemnets statistik. I dag finns 9.742 bostadsrätter i riket till salu via sajten.

– Den tid villorna ligger ute för försäljning på sajten gick ner 2010 och har sedan dess varit stabil, säger Berg.

Att liggtiderna manipuleras så att objekten inte ska verka svårsålda kan förekomma men i mycket liten utsträckning, säger Berg.

– Vi kontrollerar det och säger till dem som gör det.

Däremot nollas liggtiden till exempel om säljaren byter mäklare, ändrar pris eller något liknande. Men då får inte bostaden läggas ut på Hemnet igen förrän efter 25 dagar.

Också Svensk Fastighetsförmedling har haft en bra maj månad med en försäljningsökning på 4 procent jämfört med maj i fjol. Hittills i år har försäljningen ökat med 3 procent i antal och med 5 procent i provisionsintäkter.

– Det har varit en toppmånad, bra trots en viss tröghet på marknaden, säger Svensk Fastighetsförmedlings vd Peeter Pütsep.

Den långsiktiga trenden är att de fem största fastighetsbyråerna tar allt mer av marknaden, enligt Pütsep. I dag har de tillsamman cirka 60 procent av marknaden.

– Men försäljningarna tar längre tid i dag och kunderna tittar på fler objekt än tidigare. Säljarna kan också ha kvar förväntningar och tänker på vad grannen fick för sex månader sedan, trots att prisökningarna stannat av.

 

 

Fakta:Stort utbud

På bostadssajten Hemnet finns i dag ett större utbud av villor än tidigare år. Enligt sajtens marknadschef Ulrika Berg hade man cirka 4.000 fler villor med sig in i 2011 plus att fler än vanligt tillkommit under årets första månader. I dag finns totalt 19.580 villor till salu via sajten.

För bostadsrätter är utbudet snarare något lägre än vanligt, enligt Hemnets statistik. I dag finns 9.742 bostadsrätter i riket till salu via sajten.

Fakta:Bra majförsäljning

Under maj har Fastighetsbyrån sålt fler bostäder än någon månad tidigare eller 6 procent fler än under maj i fjol. Hittills i år har företaget sålt 4 procent fler bostäder jämfört med samma period i fjol. Också Svensk Fastighetsförmedling har haft en bra majförsäljning, upp 4 procent jämfört med maj i fjol och hittills i år har försäljningen ökat med 3 procent i antal och med 5 procent i provisionsintäkter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.