Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hit reser svenskarna mest

Spanien är ett sedan länge populärt resmål för svenskarna. Här stranden i Barcelona.
Spanien är ett sedan länge populärt resmål för svenskarna. Här stranden i Barcelona. Foto: TT

Danmark och Spanien är de populäraste länderna när vi åker utomlands. Och vi reser bara mer och mer. Förra året gjorde vi över 18 miljoner utrikesresor. Thailand är inte ens med på tio-i-topplistan.

Svenskarna gillar att resa till andra länder, och reslusten tilltar för varje år.
Totalt gjorde vi förra året drygt 18,5 miljoner resor utomlands, en ökning med 3,8 procent jämfört med 2012.  Siffran gäller både fritids- och affärsresor, enligt Resurs som fört statistik över vårt totala resande sedan 1989.

Danmark och Spanien är de länder vi åker allra mest till, över tre respektive två miljoner resor går dit om man räknar samtliga resor, det vill säga även dagsresor.
Räknar man resor där det ingår övernattning toppar Spanien med sina 2,1 miljoner resor, Danmark är tvåa med 1,4 miljoner och Finland trea med drygt 1,3 miljoner.

Överlag reser vi mest i närområdet. Nära nio av tio resor, 88 procent, sker inom Europa. USA är det enda ickeeuropeiska land som lyckas kvala in på tio i topp listan.

Thailand som brukar beskrivas som svensk favorit befinner sig en bra bit från listan, dit åker cirka 350.000 svenskar, ungefär hälften så många som till USA.

Turkiet var det land som ökade mest, drygt 15 procent fler åkte dit förra året jämfört med året innan.

Förra året reste vi ovanligt mycket inom Sverige, drygt 42,2 miljoner resor med övernattning. Det är en ökning med 9,9 procent jämfört med året innan. Att sommarvädret var betydligt bättre än året innan har troligtvis lockat till mer inhemskt resande.

Tio i topp utland resor med övernattning


1. Spanien
2. Danmark
3. Finland
4. Norge
5. Tyskland
6. Storbritannien
7. Turkiet
8. Frankrike
9. Italien.
10. USA

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.