Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

H&M åker på miljonböter

Klädjätten brast i sin kreditprövning. Nu får Hennes & Mauritz böta sex miljoner kronor, enligt en dom från förvaltningsrätten i Karlstad.

Konsumentverket varnade H&M för ett drygt år sedan för brister i kredithanteringen. Myndigheten ansåg att klädföretaget inte tog in tillräckligt med uppgifter för att kunna avgöra om konsumenten kunde betala tillbaka.

Ihop med varningen satte Konsumentverket en sanktionsavgift på åtta miljoner kronor. H&M överklagade, men det enda förvaltningsrätten gör är att sänka bötesbeloppet till sex miljoner kronor.

Även två snabblåneföretag, Förskottslön och Grandvik, tvingas betala böter enligt separata domar.

”Dagens domar är en viktig signal till företag. De ska inte lättvindigt ge krediter utan att säkerställa att konsumenterna kan betala tillbaka. Människor ska inte lockas att låna mer än de klarar av”, skriver konsumentombudsmannen Gunnar Larsson i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.