Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

H&M anklagas stödja ”landgrabbing”

Klädkedjan H&M samarbetar i Etiopien med en person som anklagas för ”landgrabbing”, beslagtagande av mark, en typ av statligt organiserad markexploatering som slår hårt mot ursprungsbefolkningen i de drabbade områdena.

Förra hösten startade H&M testproduktion i etiopiska textilfabriker. Nu avslöjar ”Kalla Fakta” i TV4 i ett program som sänds tisdag kväll, att H&M samarbetar med den saudiske shejken Mohammed Al Amoudi, som av människorättsorganisationer och andra anklagas för landgrabbing i Etiopien.

Shejk Al Amoudi anses ha nära band till den etiopiska regimen. I Etiopien ägs all mark av staten som, liksom flera andra fattiga länder, hyr ut den till utländska investerare för storskalig produktion av exempelvis ris och bomull.

Uthyrningen ger staten inkomster, men för lokalbefolkningen innebär det omfattande tvångsförflyttningar som genomförs med militärens hjälp. I tvångsfördrivningens spår följer våld, våldtäkter, tortyr och till och med mord, konstaterar människorättsorganisationer, som Human Rights Watch.

Al Amoudi, som är en av 100 världens rikaste personer, har stora affärsintressen i Sverige: bland annat Preem, bygg- och industrikoncernen Midroc som äger fastigheter i Malmö och Stockholm, till exempel Tändstickspalatset i Kungsträdgården.

Ett av hans företag i Etiopien, Saudi Star, har sedan 2009 hyrt mark av den etiopiska staten.

Kalla Faktas granskning visar att ett annat av hans företag, MAA Garments, köper bomull från ett hårt exploaterat område i södra Etiopien där ursprungsbefolkningar av stammarna Mursi och Kara tvångsförflyttats, och att MAA Garments bomull används i produktionen av H&M:s kläder.

– Man frågar inte varifrån bomullen kommer ifrån, man frågar inte om hur det står till med de mänskliga rättigheterna, man ställer inte några av de frågor man borde ställa till tillverkarna och distributörerna, säger Felix Horne vid Human Rights Watch till ”Kalla Fakta”.

H&M säger att företaget gjort riskanalyser men att det inte kan garantera att bomull från områden som utsatts för landgrabbing inte används i de textilfabriker man använder sig av, eftersom bomullen kommer från flera olika regioner. ”Vi samarbetar med externa experter på området för att utröna vårt ansvar i affärsrelationer som kan kopplas till industrier som inte är relaterade till vår egen bransch,” skriver H&M i ett mejlsvar till ”Kalla Fakta”.

Shejk Al Amoudis företag Saudi Star förnekar att man begått övergrepp eller brutit mot mänskliga rättigheter på den mark företaget hyr, och att man haft samröre med den etiopiska statens ”säkerhetsåtgärder”.

– H&M är ett svenskt företag. Det borde inte samarbeta med den här mannen. Han är en kriminell i mina ögon, säger Okok Ojulu, ledare för Anuakstammen och numera boende i exil i Kenya, som anklagar Al Amoudi och hans företag för att ha dödat flera personer ur hans stam.

Tvångsförflyttning, våldtäkter och tortyr i områdena är väl dokumenterade av oberoende tankesmedjan Oakland Institute.

– Det är extra skamligt för ett företag av H&M:s storlek man inte gjort vad man borde för att ta reda på varifrån bomullen kommer, säger Anuradha Mittal vid Oakland Institute.

”Kalla Fakta” sänds i TV4 tisdag 11 november kl 21.30.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.