Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

H&M-kursen vände ned på kapitalmarknadsdagen

Tufft 2018 väntar H&M. Arkivbild.
Tufft 2018 väntar H&M. Arkivbild. Other: Hauke-Christian Dittrich

Klädkedjan H&M presenterade nya fakta och nyckeltal inför onsdagens kapitalmarknadsdag på Cirkus i Stockholm. Kursen för bolagets aktie steg i den inledande handeln på Stockholmsbörser men tappade under förmiddagen.

”H&M-gruppens onlineförsäljning har en god tillväxt med en försäljning som uppgick till 29 miljarder kronor, dvs 12,5 procent av H&M-gruppens totala försäljning.” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

"En allt större andel av bolagets investeringar och satsningar allokeras till digitala investeringar och utgjorde under det senaste räkenskapsåret 45 procent av H&M-gruppens sammantagna investeringar.", skriver bolaget också.

Bolaget skriver också att ”om en följd av det pågående skiftet i branschen och H&M-gruppens pågående förändringsarbete bedöms 2018 att bli fortsatt utmanande. H&M:s försäljning i jämförbara butiker förväntas bli fortsatt negativ med en gradvis förbättring under året”.

H&M gör samtidigt bedömningen att onlineförsäljningen förväntas öka med minst 25 procent. ”Sammantaget bedöms det finnas goda möjligheter till ett något bättre resultat för helåret jämfört med föregående år”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

En utländsk investerare som vill vara anonym säger till DN att H&M:s försäljning online är något högre än väntat och att lönsamheten verkar vara god.

 – Samtidigt indikerar detta att lönsamheten inom H&M-butikerna är sämre än vad många trott, säger investeraren.

Investeraren är främst intresserad av information runt de traditionella H&M-butikerna.

– De andra varumärkena står fortfarande för en liten andel av verksamheten. Jag är orolig för att H&M:s varumärke håller på att urholkas med ständiga prisnedsättningar, säger hen.

Personen pekar på att företagets satsning på en ny marknadsplats, Afound, mest verkar vara ett sätt att bli av med stora lager av kläder.

När Stockholmsbörsen öppnade steg bolagets aktiekurs direkt med nästan 3 procent för att sedan falla tillbaka. Vid 11-tiden hade kursen tappat 4 procent.

 

Artikeln uppdateras

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.