H&M håller kapitalmarknadsdag efter ökat tryck på öppenhet - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

H&M får möjlighet att lägga korten på bordet

H&M:s ordförande Stefan Persson med sonen och vd:n Karl-Johan Persson. Arkivbild.
H&M:s ordförande Stefan Persson med sonen och vd:n Karl-Johan Persson. Arkivbild. Other: Jonas Ekströmer/TT

I dag, onsdag, håller H&M sin första kapitalmarknadsdag någonsin. Samtidigt kommer nya uppgifter om att klädkedjan planerar ett åtgärdsprogram för att effektivisera verksamheten. 

Svaga försäljningssiffror, dålig lönsamhet, imageproblem och ett svagt förtroende hos aktieägarna – H&M:s 2017 kantades av motgångar. Marknadens krav på mer information har fått klädjätten att för första gången hålla en kapitalmarknadsdag. 

Enligt en källa som nyhetssajten Breakit varit i kontakt med ska ett sparprogram under namnet ”Future Fit” rullas ut för att täcka upp för bristande intäkter. H&M:s kommunikationschef Kristina Stenvinkel förnekar att det skulle vara ett sparprogram och kallar det i stället ett transformationsprojekt. 

– Det är ett initiativ för att förbättra och effektivisera verksamheten för att möta kundernas förväntningar. Det handlar om att stödja verksamheten, bland annat med nya arbetssätt och verktyg, med anledning av den ökade digitaliseringen. Det kan även handla om att tillföra resurser där det anses nödvändigt, skriver Kristina Stenvinkel i ett mejl.

Läs också: ”Läget för H&M långt mer allvarligt än de har klart för sig”

Enligt uppgift till DN har de ordinarie anställda i åtminstone en butik i Stockholm kallats till ett ”viktigt möte” tidigt på torsdag morgon. Butikschefen har inskärpt, med en skarpare ton än vanligt när det gäller möten i butikerna, att det är nödvändigt att de anställda deltar.

I samband med H&M:s bokslutsrapport som släpptes för två veckor sedan framgick att klädjätten såg över möjligheten för aktieägare att återinvestera vinsten i nyemitterade aktier. Förslaget har nu dragits tillbaka. Detta gör att H&M:s utdelning kommer att kvarstå på samma nivå som tidigare med 9:75 kronor per aktie. 

Nytt blir att utdelningen delas upp i två tillfällen. Detta sker samtidigt som klädjätten redovisar en försäljningstillväxt på 3 procent i lokala valutor, jämfört med målet på 10-15 procent – en ekvation svår att få ihop. 

Läs också: Intervju med Karl-Johan Persson i samband med bokslutsrapporten

Programmet ”Future fit” kommer inte att få en central roll under kapitalmarknadsdagen, enligt Kristina Stenvinkel.

– Vi kommer inte berätta mer om det i morgon, men svarar så klart på frågor. 

Omkring 300 personer förväntas komma på kapitalmarknadsdagen, som hålls på Cirkus i Stockholm. I den senaste rapporten skriver bolaget att man under dagen kommer att informera om H&M:s ”förändringsresa”. 

Vd Karl-Johan Persson kan komma att pressas hårt under dagen då hans roll på senaste tiden blivit allt mer ifrågasatt, senast i en artikel i Financial Times.  

 

H&M håller kapitalmarknadsdag

Den 14 februari håller H&M för första gången en kapitalmarknadsdag. 

Bakgrunden är ett ökat tryck på öppenhet från koncernen. I samband med den negativa utvecklingen förväntas exempelvis information om hur försäljningen är fördelad inom koncernen. 

 

Inbjudan har i första hand gått till investerare, analytiker, finansiell media och nyckelintressenter.

 

Anmärkningsvärt är att H&M:s styrelseordförande Stefan Persson, tillika vd:n Karl-Johan Perssons pappa, inleder dagen. Det är ovanligt att en styrelseordförande närvarar vid en kapitalmarknadsdag. På plats kommer ansvariga för respektive H&M-varumärke att finnas.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.