Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 18:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hm-rasade-pa-borsen-1/

Ekonomi

Förnyad coronaoro sänkte Wall Street

Foto: Hasse Holmberg/TT

De ledande indexen på New York-börsen backade på fredagen. Flera delstater införde under dagen åter striktare restriktioner på grund av coronapandemin – ett svar på att antalet smittade återigen stiger brant. Investerarna gillade inte heller torsdagens beslut av centralbanken Federal Reserve (Fed) som innebär att bankerna tvingas sätta ett tak för aktieutdelningen.

TT Text

Dessutom varnade Peking för att Kina kan komma att backa från tidigare utfästelser om att köpa amerikanska jordbruksprodukter. Det kan leda till att den första fasen i handelsavtalet länderna emellan inte fullföljs.

Dow Jones industriindex backade 2,8 procent, Nasdaqs kompositindex tappade 2,6 procent och S&P 500 gick ned 2,4 procent.

Sett över hela veckan föll Dow Jones 3,3 procent, Nasdaq 1,9 procent och S&P 500 2,9 procent.

Indextunga klädjätten Hennes & Mauritz rasade på Stockholmsbörsen på handelsveckans sista dag. En tidigare bred uppgång åts därmed upp och OMXS-index stängde bara marginellt uppåt: 0,1 procent.

Fredagens handel inleddes alltså med kursuppgångar, men svängningarna var stora och storbolagsindexet OMXS30 hade vid stängning gått ned 0,2 procent.

Hennes & Mauritz gjorde en förlust på 6,5 miljarder kronor under kvartalet mars–maj, vilket i linje med förväntningarna. Aktien lyfte inledningsvis, men vände nedåt sedan bolaget hållit en telefonkonferens. Aktien föll 5,5 procent.

Bland förlorarna fanns också storbankerna. SEB och Swedbank tappade 3,6 respektive 3,4 procent.

Bättre gick några av de konjunkturkänsliga industribolagen. Kullagertillverkaren SKF lyfte 2,0 procent, mest på OMXS30. Verkstadskoncernerna Sandvik steg 1,6 procent och industrijätten Alfa Laval ökade 0,9 procent.

Utanför storbolagslistan släppte bussföretaget Nobina sitt resultat som trots coronakrisen var hyggligt starkt. Aktien rusade 11,5 procent.

På de ledande Europabörserna var utvecklingen blandad. Londonbörsens FTSE100-index steg 0,2 procent, medan Frankfurtbörsens DAX-index tappade 0,7 procent och CAC40-index i Paris sjönk 0,2 procent-

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt