Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

H&M vill se högre textilarbetarlöner

H&M har som mål att om fem år betala textilarbetare vid fabriker som levererar till klädjätten en skälig lön, som går att leva på. Fast hur mycket lönerna behöver höjas rent konkret vill H&M inte uttala sig om.

– Det finns inget enkelt svar på den frågan. Alla ska kunna leva på sin lön, och vi vill driva på den utvecklingen, men det är inte upp till H&M att säga vad den rätta lönen är, säger Nils Vinge, chef för investerarrelationer på H&M.

Mycket av tillverkningen sker i Asien. I Kambodja och Bangladesh betalar H&M:s underleverantörer i dag mindre än 100 dollar i månaden till textilarbetarna, medan lönerna i Kina, som fortfarande är det största tillverkningslandet för H&M, ligger på närmare 400 dollar i månaden.

Klädjätten har nu även börjat tillverka kläder i två afrikanska länder — Kenya och Etiopien — men det betyder inte att man drar ner på tillverkningen i exempelvis Kina

– Vi expanderar hela tiden, och vi måste bredda kapaciteten och vara nära våra marknader för att kunna leverera snabbt, modet svänger ju hela tiden, säger Nils Vinge.

H&M, som är världens näst största klädföretag, äger inga fabriker och betalar därför inte själva några löner direkt till arbetarna. Men företaget vill försöka påverka lönerna indirekt, bland annat genom att uppmuntra arbetare att organisera sig fackligt, erbjuda mer utbildning, och påverka fabriksägare och regeringar. Målet är att 850 000 arbetare 2018 får en lön de kan leva på.

När H&M 2011 undersökte vad som är skäliga löner i olika länder där företaget har mycket tillverkning, var textilarbetarna i Kambodja och Bangladesh längst ifrån att klara sig på sin lön, enligt Helena Helmersson, chef för hållbarhetsfrågor på H&M.

– De största utmaningarna i lönefrågan har vi i Kambodja och Bangladesh.
Efter stora protester bland textilarbetare i Bangladesh höjde regeringen i landet den 1 december minimilönen med 77 procent, till motsvarande drygt 400 kronor i månaden, cirka 67 dollar.

– Visst påverkar det oss, men vi ser det som positivt att lönerna går upp, säger Helena Helmersson.

Trots ökningen av minimilönen i ett viktigt tillverkningsland för H&M väntas dock inte priserna i butik påverkas, eftersom lönerna utgör en liten del av kostnaderna totalt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.