Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hms-aktiekurs-under-200-kronor/

EKONOMI

H&M:s aktiekurs under 200 kronor

Oron för att reor ska ha tyngt H&M:s tredje kvartal ökar nu påtagligt. Klädjättens aktiekurs ligger nu under 200 kronor, skriver di.se.

Ett antal uppdateringar av analyser har på senare tid lyft frågan om bolagets marginaler och flera banker och analyshus har justerat ner sina prognoser för bruttomarginalen med sänkta riktkurser som följd.

Bruttomarginalen är ett mått för att visa hur mycket ett bolag tjänar på sin försäljning.

I rapporten för det andra kvartalet uppgav H&M att ett högre utgående varulager med stor sannolikhet innebar högre prisnedsättningsnivåer i tredje kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år, ”för att ge höstsäsongen bästa möjliga start”.

I den sammanställning som pronostjänsten SME Direkt gjorde i början av juli, efter rapporten för det andra kvartalet, räknade analytikerna i snitt med en bruttomarginal kvartal tre på 53,3 procent, ner 0,7 procentenheter jämfört med året innan. Men sedan dess har det hänt en del.

Banken Société Générale sänkte på måndagen sin riktkurs för H&M med 28 kronor till 167 kronor. Riktkursen visar vad en analytiker anser vara en rimlig nivå för ett bolags aktie.

I slutet av förra veckan sänkte JP Morgan sin riktkursen till 185 kronor från 190 kronor.

Måndagens besked pressade ned bolagets aktikurs till under 200 kronor. Det är den lägsta nivån sedan 2011, skriver di.se.

För H&M:s aktieägare har det varit en tung period. Från toppnivån för två och ett halvt år sedan har aktiekursen sjunkit med  drygt 43 procent.

Bolaget kommer med sin rapport för vinstutvecklingen för de senaste nio månaderna den 28 september.

Ämnen i artikeln

H&M
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt