Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Höga hyror får jättarna att lämna innerstaden

Illustration: Johan Andersson

De riktigt stora bolagen tröttnar på höga hyror och ålderstigna planlösningar – och flyr stadskärnan.

Senast i raden är SEB, som ­flyttar tusentals anställda till den nya stadsdelen Arenastaden i Solna.

Såväl storbolag som statliga myndigheter och kommunala förvaltningar överger centrala citylägen för att flytta utåt, i jakt på lägre ­hyror och smartare kontors­lösningar. Bankjätten SEB lämnar Sergels torg, Södermalm och Rissne. 4 500 anställda ska till Solna med start 2017. Lokalkostnaderna sänks med en fjärdedel, enligt SEB.

Telia Sonera flyttar också till Arena­staden om ett par år och Vatten­fall har redan öppnat sina portar där. Swedbank, å sin sida, har tagit huvudkontoret med 2 500 medarbetare från området kring Gallerian till ett nybyggt kontorshus i Sundbyberg.

– Lokalerna var inte ändamåls­enliga för vår verksamhet. Dess­utom ville vi minska våra ­kostnader, förklarar Swedbanks presschef Anna Sundblad.

Flytten innebär för Swedbanks del sänkta hyreskostnader med cirka 120 miljoner kronor per år.

– Vår gamla fastighet är från början byggt som ett hotell och vi var utspridda i flera huskroppar. Vi kom fram till att det blev mer kostnadseffektivt att flytta till något nytt utanför stan. I vårt nya hus har man möjlighet att jobba var som helst i huset. Det underlättar vårt arbete, säger Anna Sundblad.

Ulrika Lindmark, värderings- och analyschef på fastighetskonsulten Newsec, bekräftar att det här är önskemål som ligger i tiden.

– Många av de här företagen har suttit länge i sina lokaler i innerstaden och de har omoderna planlösningar. Men man vill inte bli sittande i en renovering utan vill hellre ha något nytt, säger Ulrika Lindmark.

Det är en tydlig trend att större företag samlar ihop utspridda verksamheter och skapar ett enda stort kontor, säger Åsa Linder, analys­chef på JLL, tidigare Jones Lang ­LaSalle, en konsultfirma specialiserad på fastighetsmarknaden.

– När man flyttar så mycket folk och verksamhet behöver man riktigt stora lokaler och då måste man för det mesta leta sig utanför stadens centrum, säger hon.

Att hyra kontor i Stockholms ­absoluta centrum kostar i genomsnitt 4 500 kronor per kvadrat­meter och år, enligt JLL. Motsvarande summa för förorter strax utanför innerstaden är 2 400 kronor.

Men hyresnivåerna är inte det som driver flyttströmmarna numera, säger Christian Hermelin, vd för Fabege som är fastighetsägare i nya Arenastaden.

– Historiskt sett har det varit väldigt höga hyror i city. Det drev ut företag mot förorterna förut, men i dag är skillnaderna inte så stora.

Christian Hermelin påpekar också att flera av de företag som överger Stockholms stadskärna samtidigt också utrymmer sina förortskontor.

– Det är inte en entydig bild att företagen lämnar city. Det som före­tagen söker är ett bra kollektivtrafikläge, ett modernt hus och en attraktiv plats. Tidigare kunde ett bra kommunikationsläge vara ett bra bilburet läge. Nu ska det vara spårbundet, säger han.

Olle Zetterberg på Stockholm Business Region ser inget negativt med kontorsruljansen för huvudstadens del.

– Det är en positiv utveckling som frigör kontorsyta inne i centrala Stockholm åt andra företag.

Så vad blir det av jättelokalerna när den sista flyttbilen från SEB, Telia Sonera och Swedbank har åkt?

– Det är inte så att det blir stora tomma lokaler inne i city. Ytorna kommer att ätas upp. Det här drivs av att det finns så få kontorslokaler i centrala Stockholm, säger Ulrika Lindmark på Newsec.

Två hotell byggs just nu i delar av Swedbanks gamla lokaler vid Gallerian. Det kan bli fler hotell i de utrymda storbolagskontoren, tror Stockholms Business Regions vd Olle Zetterberg. Men den som hoppas på tusentals nya centralt belägna bostäder lär bli besviken.

miljoner kronor. Så mycket betalade

miljoner kronor. Så mycket betalade Swedbank i engångskostnader för flytten av huvudkontoret under första kvartalet i år, en kostnad per med­arbetare på drygt 50 000 ­kronor. Grovt räknat kostar en kontorsflytt mellan 30 000 och 50 000 kronor per medarbetare, enligt analysfirman JLL.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.