Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Höga löner för dem som ska bekämpa fattigdom

Lönerna för chefer inom biståndssektorn ökade klart mer än genomsnittslönerna i Sverige förra året. Toppar gör cheferna på Idea och Swedfund. Båda har månadslöner klart över 100.000 kronor i månaden, visar en genomgång som tidningen Omvärlden har gjort.

Yves Leterme, chef för den Stockholmsbaserade organisationen Idea, toppade förra året lönelista i biståndssektorn med en lön på 150.443 kronor. Leterme slipper dessutom betala skatt på pengarna. Idea är en mellanstatlig organisation med 28 medlemsländer och har ett värdlandsavtal med Sverige. Det gör att internationellt anställda slipper betala skatt.

Idea förklarar i tidningen Omvärlden den höga lönen med att arbetet är väldigt ansvarsfullt.

– Ideas verksamhet och verksamhetsområden har utökats de senaste åren och ser ut att fortsätta göra det. Men sedan Yves leterme blev chef på Idea 2014 så har inte hans lön förändrats väsentligt och han fick samma lön som sin föregångare, säger Ideas kommunikationschef Raul Cordenillo till Omvärlden.

Förra året ökade Letermes lön med 1,5 procent. Det var i linje med inflationen, enligt Cordenillo. 

Tvåa i löneligan hamnar det statliga riskkapitalet Swedfunds vd Anna Ryott. Ryott, som nu har slutat, tjänade 146.654 kronor i månaden innan hon ersattes av Gerth Svensson.

Swedfund menar att man betalar marknadsmässiga löner som följer regeringens riktlinjer för statliga bolag.

– När vi rekryterar konkurrerar vi med finansiellt inriktade företag inklusive liknande statliga bolag. Vi betalar marknadsmässiga - men inte marknadsledande - löner för att få medarbetare som levererar vårt uppdrag att minska fattigdomen genom hållbart företagande, säger Karin Kronhöffer, kommunikationsansvarig för Swedfund till Omvärlden.

Omvärlden har granskat chefslönerna i 57 organisationer som jobbar med utvecklingsarbete. I snitt har cheferna en lön på 75.976 kronor. Det är en ökning från 68.887 året innan. Därmed har lönerna för chefer i biståndsvärlden ökat med drygt 10 procent. Det kan jämföras de generella löneökningarna i Sverige förra året som låg på 2,5 procent, enligt preliminära siffror. 

Cheferna i biståndssektorn tjänar också mer än chefer i snitt. Chefernas arbetstagarorganisation, Ledarna, kom i sin årliga undersökning fram till att en genomsnittschef tjänar 45.000 kronor i månaden. 

Det kan jämföras med exempelvis Sidas chef Carin Jämtin som hade en lön på 120.700 kronor i månaden 2017. Med den lönen tillhör hon de 30 myndighetschefer i Sverige som tjänar mest. 

Det finns dock chefer inom biståndsrörelsen som har betydligt mer modesta löner. Läkare utan gränsers chef Mari Mörth tjänar exempelvis 52.530 kronor i månaden och Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna, har en lön på 41.200 kronor i månaden. 

De tjänar mest

Lista över chefslöner i biståndsvärlden. I undersökningen ingår organisationer som tar del av den statliga biståndsbudgeten och fristående filantropiska organisationer som verkar för global utveckling. De fem som tjänar mest per månad:

1. Yves Leterme, generalsekreterare Idea: 150.443 kronor

2. Anna Ryott/Gerth Svensson, vd/t.f vd Swedfund: 146.654 kronor

3. Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat: 133.000

4. Charlotte Petri Gornitzka, ordförande för biståndskommittén DAC, OECD: 121.400 kronor.

5. Carin Jämtin, generaldirektör Sida: 120.700 kronor.

 

De tjänar minst

De fem i Omvärldens lista på 57 organisationer som tjänar minst per månad:

53. Edvard Agrell, generalsekreterare för Kristdemokraternas internationella center: 46.500 kronor

54. Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna: 41 200 kronor

55. Hanna Dahlström, politisk sekreterare för Vänsterpartiets internationella forum: 29.000 kronor

56. Ola Rosling, direktör vid Gapminder foundation: 25.175 kronor (halvtid)

57. Richard Nordström, generalsekreterare vid Hand in Hand. Här handlar det om ett volontärsarvode: 20.000 kronor.

I lönerna ingår inte förmåner. 

Omvärlden görs av en oberoende redaktion med chefredaktören som ansvarig utgivare. Omvärlden ägs av Sida. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.