Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 15:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hoga-priser-lyfte-maklarna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Höga priser lyfte mäklarna

Med en omsättning på en bra bit över 200 miljarder kronor blev 2010 ett bra år för bostadsmäklarna. De stora jättarna klarade sig bäst. Ett lägre utbud än väntat under hösten drev upp bopriserna och bidrog till det goda resultatet, visar en rundringning som DN Ekonomi gjort.

Bostadsåret 2010 blev händelserikt för både köpare och säljare. Greklandskris, bolånetak, högre räntor, amorteringskrav, valår och på sluttampen ett politiskt utspel om begränsad avdragsrätt. Lägg därtill ett fotbolls-VM som drog bort spekulanternas intresse från bostadsrätter och villor.

– Fjolåret blev trots allt ett bra år för oss. Vår försäljning har ökat snabbare än marknaden i övrigt, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Och de var inte ensamma om att göra ett bra år. Flera av de största mäklarna uppger att de tagit marknadsandelar under 2010. Enligt Jeanette Gustafsdotter, vd på Mäklarsamfundet, kan en förklaring till detta vara att de plockat kunder från de mindre aktörerna i branschen.

– Även med ett minskat utbud har det varit ett bra år för mäklarna men definitivt inte lika bra som 2009 som var ett guldår, säger hon.

Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, konstaterar att det finns stordriftsfördelar i branschen.

Kedjorna går bra men små aktörer har svårt att hävda sig, säger han.

Boksluten är visserligen inte klara men Fastighetsbyrån vet att 2010 var företagets bästa år någonsin resultatmässigt, och konkurrenten Erik Olsson hade sitt näst bästa.

– Vi sålde totalt sett fler bostäder förra året, men färre under det sista kvartalet, säger vd Erik Olsson.

Nedgången i utbudet i mitten av hösten blev utmärkande. Erik Olsson tror att förklaringen ligger i att människor tyckte det var säkrast att sälja innan bolånetaket och andra eventuella nya regler infördes efter valet.

På en nedgång följer dock oftast en uppgång, och det börjar redan märkas.

– Vi tror på en ketchupeffekt i år. Det har varit full fart sedan den 3 januari, intresset för att sälja sin bostad är stort, säger Henrik Rundgren på Notar, som också enligt egna uppgifter hade ett lyckat 2010 och ökade sina marknadsandelar.

Liza Nyberg, vd på Skandiamäklarna, ser även hon ett uppdämt behov för nya bostadsaffärer under 2011. Starten blev visserligen trög på grund av kylan men omsättningen har ändå varit stor, konstaterar hon.

– Många har väntat med att göra sina affärer under det år som gått. Men familjesituationer har förändrats och vi ser därför en uppgång i år, om än något försiktig, säger Lisa Nyberg.

Enligt Mäklarstatistik, som registrerar mellan 60 och 70 procent av landets samtliga villa- och bostadsrättsaffärer, blev branschens omsättning totalt 170 miljarder kronor. Enligt bolaget såldes det totalt drygt 66.000 borätter och över 36.000 villor under 2010.

Men i och med att inte samtliga bostadsaffärer hamnar i Mäklarstatistiks siffror överskrider omsättningen med råge 200 miljarder kronor.

För 2011 tror Peeter Pütsep på Svensk Fastighetsförmedling på en mindre prisuppgång för villor, medan borätter förväntas stiga med 5–6 procent.

Fakta:Så ser mäklarna på året som kommer

Peeter Pütsep, vd svensk Fastighetsförmedling:

Det blir ett odramatiskt år med små förändringar som gynnar både säljare och köpare. Räknar med en mindre uppgång på villor, 5–6 procent på borätter.

Lisa Nyberg, vd Skandiamäklarna:

Många har väntat under 2010 med att göra sin bostadsaffär och därför finns nu ett uppdämt behov i marknaden. Försiktig prisuppgång.

Lennart Hagberg, vd Husman & Hagberg:

Ganska hoppfull inför 2011. Priserna kommer att fortsätta stiga men många ”trösklar”, exempelvis kapitalvinstbeskattningen, hindrar rörligheten på marknaden.

Jeanette Gustafsdotter, vd Mäklarsamfundet:

Tror på en sundare och lugnare bostadsmarknad i år. Men de statsfinansiella problemen för bland annat Portugals kris kan stöka till det.

Henrik Rundgren, Pr-ansvarig Notar:

 

Tror på kraftig ökning av utbudet. Vill fortsätta växa och anställa 10–20 mäklare till.

Erik Olsson, vd Erik Olssons fastighetsförmedling:

 

Tror på större utbud. Det är ett normalt mönster efter en nedgång och det finns ett uppdämt behov av att sälja.

Lars-Erik Nykvist, vd Fastighetsbyrån:

Tror på en fortsatt långsam prisuppgång på bostäder, eftersom många vill flytta till större orter där utbudet är för lågt och det inte byggs nytt i samma takt. Inget prisras någonstans.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.