Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Höga vinster ännu ett bevis på överhettning

Illustration: Fredrik Sandberg och Johan Hallnäs/TT

De starka kvartalsrapporterna visar att överhettningen är ett faktum. Men börsen fortsätter att tuffa på tack vare Riksbankens låga styrränta.

Det ena börsbolaget efter det andra har slagit analytikernas prognoser rejält och på börsen har flera av de rapporterande bolagens aktier hört till vinnarna på rapportdagen.

Peter Malmqvist, chefsanalytiker på det lilla finanshuset Remium, har sammanställt de rapporter som hittills har kommit.

– Vinsterna har ökat 18 procent, räknat som median. Det är oerhört starkt. Jämfört med prognoserna ligger medianen 7 procent högre, vilket är skyhögt över i ett historiskt perspektiv, säger han.

Försäljningen har ökat 7 procent, räknat som median, vilket är 2 procent över analytikernas förväntningar.

De stora exportbolagen har lyfts av den soliga konjunkturen, den svaga kronan, lägre omstruktureringskostnader och bra effekt av omstruktureringar. De inhemska bolagen drivs av den urstarka svenska konjunkturen.

De flesta branscher går bra. Konjunkturkänsliga bolag, som lastbilstillverkaren Volvo, rullagertillverkaren SKF och företag i byggsektorn, har fått ett extra lyft. Konsumentbolag, som livsmedelsbolaget Axfood, går också bra i denna högkonjunktur där svenskarna har mycket pengar.

– Det har varit en stark efterfrågan i detaljhandeln. När det gäller livsmedel går det att spekulera i att vi köper glass från Häagen-Dazs i stället för GB tresmak. Vi jackar upp, säger Peter Malmqvist.

Bankerna fortsätter att dra in stora vinster. Just nu tjänar de pengar på den starka aktiemarknaden, genom fondavgifter, börsintroduktioner och företagsaffärer. Dessutom lånar svenskarna mera, även om amorteringskravet dämpat lånefesten något.

Få bolag har presenterat rapporter som varit sämre än analytikernas prognoser, ett av dem var Ericsson. Den problemtyngda telekomjätten visade en förlust före skatt på nästan 13 miljarder kronor, men det berodde till stor del på avsättningar, nedskrivningar och omstruktureringskostnader.

Rapporterna från de inhemska bolagen signalerar hur svensk ekonomi mår.

– Ekonomin är absolut överhettad, säger Peter Malmqvist.

Även Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, anser att svensk ekonomi är överhettad.

– Jag hade inte trott att Riksbanken skulle gasa, säger han och syftar på att centralbanken ökar sina stödköp av statsobligationer.

Här hemma är det full fart på byggandet. Bostadspriserna och bolagsvinsterna ökar. Och Sverige har en av världens snabbast växande bilmarknader.

– Privatleasing är något jag inte upplevt sedan 1980-talet, säger Peter Malmqvist. Det är som att låna blanco (utan säkerhet reds anm). De som sysslar med detta suger in folk att köra en ny bil till en alldeles för hög kostnad. När saker går åt andra hållet kommer stora förluster här, både för kunderna och för kreditgivarna.

Men än går det inte utför, spår både Peter Malmqvist och Esbjörn Lundevall. De anser att börsen är högt värderad, men att Riksbankens låga styrränta och bolagens vinstutveckling håller kurserna uppe.

Rapporterna för första kvartalet

Vinsterna ökar 18 procent, räknat som median

Försäljningen ökar 7 procent, räknat som median

80 procent av bolagen ökar vinsten och försäljningen

Två tredjedelar av bolagen slår analytikernas prognoser

NOT: Beräkningarna gäller de bolag som analysföretaget SME sammanställer analytikernas prognoser för och som hittills har rapporterat det första kvartalet.

Källa: Peter Malmqvist

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.