Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-30 02:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hoghastighetstag-trafikverket-stoppade-kalkyl-som-gynnade-utbyggnad/

EKONOMI

Höghastighetståg: Trafikverket stoppade kalkyl som gynnade utbyggnad

Trafikverket stoppade en konkurrerande prognosmodell som togs fram av KTH:s Järnvägsgrupp.
Foto: AP

När Sverige ska fatta beslut om det största infrastrukturprojektet i modern tid hindrar prestige hos Trafikverket konkurrerande prognosmodeller och ett bredare beslutsunderlag.

DN kan nu berätta att en annan svensk modell stoppades i sista stund av Trafikverket, som i stället beställde en second opinion från Norge.

I det norska utlåtandet fastslogs att den konkurrerande metoden är ett bättre verktyg för att göra prognoser – men än i dag används Trafikverkets modell.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.