Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 16:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hoghastighetstagen-miljopartiet-kraver-svar-av-trafikverkets-generaldirektor-i-riksdagen/

Ekonomi

Höghastighetstågen: Miljöpartiet kräver svar av Trafikverkets generaldirektör i riksdagen

Lena Erixon, generaldirektör för Trafikverket Foto: Beatrice Lundborg

Miljöpartiet kräver att generaldirektören för Trafikverket Lena Erixon kallas till Riksdagens trafikutskott för att svara på frågor varför verket inte vill ta till sig information från andra prognosverktyg än sitt eget när det gäller att beräkna samhällsnyttan av höghastighetsbanor för tåg.

Rätta artikel

Det sker efter att DN avslöjat hur en konkurrerande modell från KTH stoppades av Trafikverket, som i stället beställde en andra bedömning från Norge.

I det norska utlåtandet framgår att KTH:s metod är bättre, ändå fortsätter Trafikverket att använda sin modell.

– Jag kommer att begära hos min ordförande att Lena Erixon kallas till trafikutskottet och förklarar varför Trafikverket väljer att avstå från information från andra prognosmodeller, säger Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson Emma Berginger.

Hon pekar på att Trafikverkets egen modell innehåller en rad kända brister, som ger delvis skeva resultat. 

– Alla prognoser bygger på olika antaganden och kan innehålla brister. Därför är det extra viktigt att ta till sig information från olika modeller för att kunna bygga en mer komplett helhetsbild. Annars ökar risken för att beslut fattas på felaktiga grunder, säger Emma Berginger.

Trafikverkets prognos visar att höghastighetsbanor mellan Stockholm och Göteborg och Stockholm och Malmö är ett samhällsekonomiskt kraftigt olönsamt projekt. Trots det finns det en majoritet för utbyggnaden i Riksdagen.

Däremot återstår många beslut om hur bygget ska ske, under hur lång tid och för vilken hastighet på tågen, 250 eller 320 kilometer i timmen, som banorna ska anläggas. Då behövs det prognoser för att dimensionera utbudet.