Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 00:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hogia-chefen-bisarra-regler-stoppar-oss-fran-att-fa-coronastodet/

Ekonomi

Hogia-chefen: ”Bisarra regler stoppar oss från att få coronastödet”

Bild 1 av 2 Bert-Inge Hogsved är tillsammans med sin hustru Åse huvudägare i it-bolaget Hogia AB i Stenungsund.
Foto: Hogia
Bild 2 av 2 Bert-Inge Hogsved är koncernchef och huvudägare i it-koncernen Hogia AB i Stenungsund.
Foto: Eva Lindblad

Reglerna för permitteringsstödet är format av en byråkrati som inte tar hänsyn till hur ett välskött företag som Hogia fungerar.

Det anser it-koncernen Hogia AB:s huvudägare Bert-Inge Hogsved. 

– Bara för att vi har gjort något väldigt bra med uppdelning i mindre företag och skapat entreprenörskap så säger byråkraterna att ni minsann inte kan få stöd. Det är bisarrt, säger han till DN.

På senare tid har den ständiga succéentreprenören som tillsammans med hustrun Åse äger 70 procent av dataföretaget Hogia i Stenungsund figurerat i DN när vi skrivit om konflikten med sönerna, som gått till domstol i en tvist om aktieägaravtal och vinstutdelningar.

Men nu har Bert-Inge Hogsved fått en annan juridisk huvudvärk. 

I dag är 20-30 av Hogia-koncernens runt 700 anställda permitterade. De är fördelade i fem av de 30-talet dotterbolag som koncernen har. 

– Men vi planerar att permittera totalt runt 100 personer i 17 av bolagen. Av dessa 17 är det en hel del som skickar pengar vidare till andra bolag i koncernen på det sätt som vi länge gjort, för att balansera verksamheten. Men alla bolagen är ju helägda av oss. Då bör staten kunna se till helheten, säger Bert-Inge Hogsved.

Skälet till hans upprördhet är det skriftliga klargörande som Tillväxtverket publicerade i måndags. Myndigheten skrev dels det som är väl känt i debatten, att stödet inte ska kunna kombineras med aktieutdelning. Men tolkningen av riksdagens finansutskotts betänkande sträcker sig längre än så. Tillväxtverket skriver att ”denna bedömning är enhetlig oavsett typ av värdeöverföring. Bedömningen ska göras för varje enskild arbetsgivare (stödmottagaren). Det här innebär även att bolag som ingår i en koncernstruktur bedöms var för sig.”

Tillväxtverket säger också i en kommentar till DN att det är det enskilda dotterbolaget som söker stödet som regelverket gäller för. Detta kan inte ta emot stöd för permitterade samtidigt som det skickar pengar vidare inom koncernen. 

Efter samråd med bolagets jurister gör Bert-Inge Hogsved bedömningen att de därmed omfattas av stöd-stoppet.

– För vissa av våra bolag blir det minus, för vissa plus. I ett som levt på en produkt länge tjänar man gott om pengar, andra är i en investeringsfas och går back. OK, så kan det få vara. När det blir nytt år vill man snygga till balansräkningarna. Det här är en mycket bra modell för att skapa entreprenörsanda, något som bygger Sverige. Kan vi inte föra över medlen på detta sätt under coronakrisen tolkar jag det som att vi inte heller kan ta emot stöd.

Hogia är en mycket solid koncern, ni har inga lån och har de senaste åren gått med 20-30 miljoner i vinst. Måste ni verkligen söka coronastöd av staten?

– Visst, Hogia är en solid koncern. Vi bestämde tidigt att föreslå stämman att inte göra någon utdelning alls i år. Men samtidigt driver vi ett omfattande arbete med att minska våra kostnader. Vi tror att krisen kommer att slå hårt även mot oss. Vi försöker gardera oss på så många sätt som möjligt för att våra kunder skall få samma service som normalt.

Hogsved hänvisar till andra solida koncerner, som Volvo, Volvo Cars och Scania.

 – Vi tror definitivt att de kommer att klara krisen. Ändå har de i alla fall sökt permitteringsstöd för flertalet av sina medarbetare. Samma regler bör gälla för oss medelstora företag som för de stora jättarna. Inga utdelningspengar lämnar Hogia AB-koncernen. Vi har aldrig delat ut en krona i något ”utland”.

Här hittar du fler texter om coronakrisen