Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hogre-inflation-i-april-1/

Ekonomi

Priserna på grönsaker har stigit med 10 procent

Foto: Henrik Montgomery / TT

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i april 2,0 procent, jämfört med 1,8 procent i mars. Månadsförändringen var 0,6 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Rätta artikel

Mat, el och drivmedel. Gemensamt för dessa är att de alla driver upp inflationen som steg i april.

Inflationstakten, de årliga prisförändringarna enligt måttet KPIF, steg i april till 2,0 procent, upp från 1,8 procent i mars, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Priserna på drivmedel har stigit med 8,6 procent på ett år. Även elen har dragit i väg, plus 7,8 procent. Räntorna för dem som äger sin bostad har också stigit ungefär lika mycket i kostnad.

Men mest, i kraft av vikt i hushållens samlade utgifter, bidrar de stigande livsmedelspriserna till inflationen. Maten har på ett år blivit 2,9 procent dyrare. Framför allt har grönsakerna skenat i pris, upp tio procent.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i april till 2,1 procent, jämfört med 1,9 procent månaden före. Ytterligare ett mått som Riksbanken använder sig av för att skåda den underliggande inflationen, är prisförändringarna rensat för energipriser. Då steg inflationen från 1,5 till 1,6 procent, vilket ligger i nivå med Riksbankens egen inflationsprognos som i sin tur ligger till grund för bankens planer för kommande räntehöjning, mot slutet av året eller i början av nästa år.

Läs även: Bedömare tror att räntehöjning kan flyttas fram