Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hogre-inflation-i-december/

Ekonomi

Högre inflation i december

Högre inflation i december.
Högre inflation i december. Foto: Sven-Erik Sjöberg

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i december 2,2 procent, jämfört med 2,1 procent i november. Månadsförändringen var 0,4 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Rätta artikel

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i december till 2,0 procent, oförändrat jämfört med månaden före. Månadsförändringen var 0,4 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.

Läs även: Inflationen kan äta upp prisökningar

Ämnen i den här artikeln:

Riksbanken
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt