Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Högre inflation kan ge räntehöjning till jul

Högre inflation i september. Arkivbild.
Högre inflation i september. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inflationen stiger och det mer än väntat. Kronan stärktes markant på de nya siffrorna och nu rycker en räntehöjning närmare.

”Dagens siffror stödjer vår syn på en räntehöjning i december”, skriver Nordeaanalytikern Andreas Wallström i en kommentar.

I september låg inflationstakten på årsbasis, enligt måttet KPIF, på 2,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det var högre än ekonomernas snittprognos på 2,3 procent, enligt Reuters enkät, och också högre än vad Riksbanken räknat med.

I augusti låg inflationen på 2,2 procent.

Som en direkt effekt av siffrorna steg kronans värde med runt tio öre mot både euron och dollarn och marknadsräntorna steg, vilket kan tolkas som att finansmarknadens aktörer anar att Riksbanken kan komma att trycka på räntehöjarknappen i december snarare än i februari.

Exklusive energipriser, vilket är ett annat mått som Riksbanken gärna tittar på, låg inflationen på 1,6 procent.

Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i september till 2,3 procent, jämfört med 2,0 procent månaden före.

Högre boendekostnader, stigande el- och drivmedelspriser samt högre matpriser är det som framför allt driver upp inflationen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.