Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-14 04:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hogre-vinst-for-seb/

Ekonomi

Högre vinst för SEB

Annika Falkengren, SEB:s vd.
Annika Falkengren, SEB:s vd. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bankkoncernen SEB redovisar en vinst som var bättre än analytikerna hade väntat sig. Vd Annika Falkengren ser fortsatta risker för bakslag i den globala ekonomin.

TT Text

SEB redovisar en rörelsevinst på 5 536 miljoner kronor för andra kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 5 252 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 4 862 miljoner kronor.I resultatet ingår en engångspost på 520 miljoner kronor för SEB:s baltiska medlemskap i Visa.

Rapporten gav inte upphov till någon kraftig reaktion på börsen. Aktien hade efter en timmes handel stigit med 1,3 procent, ungefär i linje med övriga storbanker.

Räntenettot var i det närmaste oförändrat, 4 647 miljoner kronor jämfört med 4 632 miljoner kronor förra året, och låg strax under analytikernas prognos.

”I en omvärld präglad av osäkerhet har kundernas behov av rådgivning och riskhanteringstjänster fortsatt att öka. Det märks i provisionsintäkterna och nettoresultatet av finansiella transaktioner som ökade mellan det andra och första kvartalet”, skriver vd Annika Falkengren i en kommentar.

Hon pekar på att den globala tillväxten fortfarande inte är robust.”De historiskt låga räntorna är de facto symptom på de underliggande problemen i den reala ekonomin”, skriver hon.Brexit har ökat osäkerheten, men för SEB:s del ser hon begränsade direkta effekter av Brexit.

Provisionsnettot minskade till 4 074 miljoner kronor, från 5 194 miljoner kronor.
Totalt uppgick intäkterna till 11 136 miljoner kronor, jämfört med 10 996 miljoner kronor motsvarande period året före.

De totala rörelsekostnaderna sjönk till 5 332 miljoner kronor, från 5 518 miljoner kronor. Personalkostnaderna sjönk med cirka 250 miljoner kronor.Kreditförlusterna var 221 miljoner kronor, mot 220 miljoner kronor för ett år sedan.