Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hogskoleprovet-2019-dags-att-borja-trana-tips-och-gamla-hogskoleprov/

Ekonomi

Högskoleprovet 2019: Dags att börja träna – tips och gamla högskoleprov

03:49. Här får du tips på hur du lyckas med högskoleprovet.

Lördagen den 6 april äger 2019 års högskoleprov rum. För många deltagare är provet en möjlighet att komma in på sin drömutbildning. Men vad ska man tänka på inför och under provdagen?

Rätta artikel

Totalt 67.590 personer har anmält sig till vårens högskoleprov. Det är en ökning i jämförelse med förra höstens prov – då anmälde sig 49.284 personer. 

Enligt Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet, är det inte ovanligt att fler personer anmäler sig till vårprovet. 

– Det beror helt enkelt på att fler väljer att söka sig till utbildningar på hösten än våren. Men anmälningarna har minskat stadigt sedan våren 2016 och enligt vår analys beror det på högkonjunkturen – många unga väljer att börja jobba efter gymnasiet i stället för att plugga vidare, säger han. 

Andelen som får maxpoäng 2,0 är liten. För att uppnå det resultatet krävs att man högst får ha 13 fel och dessutom ska man prestera bättre än de övriga 95 procent av deltagarna. 

Lördagen den 6 april är det dags för högskoleprovet 2019. Över 67.000 personer har anmält sig till provet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Miriam Mannbro är kommunikatör på Universitets- och högskolerådet. 

Här ger hon fem tips på hur man bäst förbereder sig inför högskoleprovet 2019. 

1. Öva på gamla prov. Alla prov från och med hösten 2013 finns tillgängliga på studera.nu med provfrågor och facit. Det är det bästa tipset jag kan ge eftersom det ger en förförståelse för vilken typ av frågor som kan dyka upp, omfånget och strukturen på provet. 

2. Prova att skriva ett gammalt prov på tid. Tidspressen kan hjälpa till att avdramatisera hela provsituationen inför när det väl är dags. 

3. Läs mycket för att jobba upp läsförståelsen. Både skönlitteratur och facklitteratur rekommenderas. Men även tidningar och tidsskrifter på både svenska och engelska. 

4. Öva på matematik. Plocka fram gamla matematikböcker från högstadiet och gymnasiet. Det finns många hjälpsajter där man kan friska upp sina kunskaper. Det är också viktigt att jobba upp sitt minne på hur man läser av diagram och kartor. Även där kan det vara bra att använda gamla studieböcker från skolan.

5. Ett sätt att träna upp sin studiefärdighet till senare provtillfälle kan vara att plugga på exempelvis folkhögskola eller komvux. 

Och hur ska man hantera provdagen?

1. Kom utvilad och i tid till provdagen. 

2. Glöm inte bort att ha med giltig legitimation. Det måste överensstämma med den legitimering som man anmälde sig med. 

3. Läs instruktionerna noggrant och disponera din tid omsorgsfullt. Fastna inte på en och samma fråga.

4. Ät och drick ordentligt under pauserna. Det kan vara klokt att ha med sig något eget eftersom tillgängligheten kan se olika ut i delar av landet. 

5. Ta det lugnt och koncentrera dig. Och om du känner att det inte gick särskilt bra, oroa dig inte – det kommer fler tillfällen. Nästa högskoleprovstillfälle är den 20 oktober.

Provpass 3 våren 2018 var utprövningspass och finns inte utlagt. Inte heller provet om engelsk läsförståelse finns utlagt på grund av upphovsrättsskäl.

2017 hösten provpass 1. 2017 hösten provpass 3. 2017 hösten provpass 4. 2017 hösten provpass 5. Facit 2017 hösten.

Provpass 2 hösten 2017 var utprövningspass och finns inte utlagt. Inte heller provet om engelsk läsförståelse finns utlagt på grund av upphovsrättsskäl.

2017 våren provpass 1. 2017 våren provpass 3. 2017 våren provpass 4. 2017 våren provpass 5.   Våren 2017 facit.

Provpass 2 våren 2017 var utprövningspass och finns inte utlagt. Inte heller provet om engelsk läsförståelse finns utlagt på grund av upphovsrättsskäl.