Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-10 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hogskoleprovet-installt-studenter-oroliga-over-framtiden/

Ekonomi

Högskoleprovet inställt – studenter oroliga över framtiden

Peter Warme är väldigt besviken att högskoleprovet inte senareläggs, och är orolig för sin framtid.
Peter Warme är väldigt besviken att högskoleprovet inte senareläggs, och är orolig för sin framtid. Foto: Mats Andersson

Vårens högskoleprov har blivit inställt på grund av det nya coronaviruset. 

– De borde göra sitt yttersta för att genomföra provet, säger studenten Peter Warme. 

Regeringen har meddelat att vårens högskoleprov ställs in. Den fjärde april skulle provet ha anordnats på 21 lärosäten i landet. Beslutet fattades av UHR som vill undvika en spridning av covid- 19. 

– Det här är inte ett lättvindigt beslut. Jag har pratat med lärosätena och de har sagt att det inte är realistiskt att hitta fler lokaler med så kort tidshorisont. Då hade vi även behövt hitta fler provledare, säger Karin Röding, generaldirektör på UHR. 

Regeringen har förbjudit sammankomster med fler än 500 personer. Alla gymnasium och högre lärosäten uppmanas även att övergå till distansutbildning. 

Karin Röding, generaldirektör på UHR.
Karin Röding, generaldirektör på UHR. Foto: Kristian Pohl

Högskoleprovet är ett tillfälle att öka sina chanser att komma in på en högre utbildning. 70.000 personer hade anmält sig till våren. 35- åriga Peter Warme slutade på sitt heltidsjobb och flyttade från England till sitt barndomshem i Sundsvall för att läsa till högskoleprovet.

– Det kom som en chock att provet skulle ställas in. I flera månader har jag lagt ner tid och energi bara på att plugga. Jag skulle aldrig ha levt som jag har gjort om jag inte skulle ta det.

Läs mer: Elever är oroliga för sina slutbetyg

Målet var att söka till läkarprogrammet. 

– Det är hög konkurrens på utbildningen. Eftersom jag inte har bott i Sverige på flera år behövde jag läsa upp svenskan, jag har memorerat flera tusentals ord, säger Peter Warme. 

Dessutom har han betalat för digitala studietjänster. Bland annat ett behörighetsgivande test i svenska språket. Peter Warme uppskattar att han har spenderat tusenlappar.

”Jag är säker på att jag inte kommer in med bara mina gymnasiebetyg”, säger Peter Warme.
”Jag är säker på att jag inte kommer in med bara mina gymnasiebetyg”, säger Peter Warme. Foto: Mats Andersson

– Jag har finansierat allt själv, men jag har hela tiden tänkt att det här handlar om min framtid. Då har det varit värt det.

20- åriga Malva Nylund planerade att resa från hemlandet Finland för att skriva högskoleprovet. Hon vill komma in på en utbildning i Sverige.

– Jag blev ganska besviken. Just nu är jag orolig över att mina betyg inte räcker för att komma in på programmet. Annars får jag väl göra provet i höst, men jag har också funderat på att välja en annan utbildning i Finland, trots att det här är min drömutbildning.

”Samtidigt kan jag förstå varför provet blev inställt”, säger Malva Nylund.
”Samtidigt kan jag förstå varför provet blev inställt”, säger Malva Nylund. Foto: Privat

Karin Röding är medveten om att studenter är ledsna. Drygt 700 personer har hört av sig till UHR och varit kritiska till beslutet. 

– Det är helt förståeligt att människor blir besvikna i den här situationen. Samtidigt vill jag säga att det är en extraordinär tid vi lever i. Vi måste bidra till en minskad smittspridning i landet. En del kan söka till sina utbildningar på andra sätt, till exempel med äldre högskoleprov eller sina gymnasiebetyg.

Paulina Storbacka, 21, har hunnit göra högskoleprovet fyra gånger. Planen var att göra det en sista gång i vår. 

– Jag är inte jätteförvånad att det ställdes in. Det är ett tillfälle då folk kommer delta oavsett om de känner sig lite krassliga. Om personer med symtom är på plats är det bättre att ställa in provet. Men jag förstår om andra är besvikna som har lagt ner väldigt mycket tid och energi.

”Jag funderade på att de kanske skulle ställa in högskoleprovet redan innan det hände”, säger Paulina Storbacka.
”Jag funderade på att de kanske skulle ställa in högskoleprovet redan innan det hände”, säger Paulina Storbacka. Foto: Privat

Regeringen utreder hur de gör inför höstens antagningar. 

– Jag förstår att man är ledsen och besviken, men vi befinner oss i en sån situation både i Sverige och i världen att vi måste fokusera på att minska smittspridningen av det nya coronaviruset. Många i samhället har fått erfara uppoffringar och omställningar och kommer fortsätta att göra det, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Är det ett alternativ att öka höstens betygskvot?

– Vi behöver återkomma kring hur vi hanterar höstens antagningar. Vi tittar på olika åtgärder och en av dem skulle kunna vara att man ökar antalet på grundvalet betyg. Det finns redan i dag utrymme för lärosätena att anta en tredjedel av studenterna på urvalsgrunder som de själva beslutar om. Det är frågor vi behöver analysera.