Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Högskoleprovets svåraste ord – hur många klarar du?

Other: TT

En ny undersökning visar att klyftorna mellan unga och äldres ordförståelse har ökat under de senaste åren, efter analyser av högskoleprovets orddel. DN har tagit del av de ord som flest svarat fel på under de senaste årens högskoleprov. Vet du vad orden betyder? Testa i DN:s quiz.

Enligt en ny forskningsstudie, där forskarna tittat på 900.000 resultat på högskoleprovets ordförståelsedel mellan år 2000 och 2011 har klyftorna mellan äldre och yngres ordförståelse ökat under de senaste åren. Ökningen var särskilt stor efter 2005, vilket också sammanfaller med att läsningen av dagspress minskade kraftigt under mitten av 2000-talet, framför allt bland yngre personer.

Läs mer: Här får du tips på hur du lyckas med högskoleprovet

– Det skulle kunna vara en faktor som förklarar förändringen. En annan faktor är det språkliga landskapet, där engelskan har blivit ett allt större inslag. Därför klarar man också de ord som kommer från engelskan bättre än de ord som har tyskt eller nordiskt ursprung. Så förändringen beror nog på flera faktorer som samspelar, där både språkanvändning och textkonsumtion ingår, säger David Håkansson, docent i nordiska språk vid Uppsala Universitet, som tillsammans med Anna W. Gustafsson vid Lunds universitet ligger bakom studien.

Undersökningsperioden sammanfaller, förutom med en minskning av läsningen av dagspress, också med ett ökat användande av internet – där den yngre generation som är tillräckligt gammal för att göra högskoleprovet efter 2005 också är den första som har växt upp med internet. David Håkansson poängterar att forskningsstudien bara har jämfört förståelsen av ord i högskoleprovet, vilket är en särskild typ av ord, därför kan man utifrån studien inte säga att yngres ordförråd generellt har gått ner.

– De här orden förekommer i vissa typer av texter, och man kan inte dra slutsatsen att ordförrådet generellt har minskat, utan man kan troligen andra ord. Därför vill vi inte överdriva det här och säga att yngre människors ordkunskap har minskat, säger han.

Högskoleprovet utformas för att ha samma svårighetsgrad från år till år, något som innebär att förändringen i ordförståelsen inte ska ha att göra med att orden på provet har blivit svårare. Några av de ord som färre unga förstår i dag än tidigare enligt undersökningen är kulvert, pådrag och tjänlig. Entreprenör, progressiv och patriarkat är däremot mer förstådda i dag än tidigare.

– Tveklöst visar det här att språket speglar sin samtid, säger David Håkansson.

Men även om högskoleprovets ord är av en viss typ, så kan det faktum att yngre har svårare att förstå dem i dag jämfört med tidigare få konsekvenser.

– De här orden förekommer ju i det offentliga samtalet och i universitetets läromedel. Det gör att steget till högre utbildning blir större och att vägen in i det offentliga samtalet minskas om man inte förstår de orden. På sikt kan det leda till ett demokratiskt problem, säger David Håkansson.

Hur kan man göra för att motverka den här utvecklingen?

– Vi menar att det är viktigt att arbeta med ordförståelsen av de här orden redan i skolan, och läsa den typ av texter där de förekommer. Studien visar att de som har studerat på högskola har bättre resultat än de som inte har gjort det, säger David Håkansson.

DN har tagit del av de ord som haft lägst medelvärde under de senaste sju högskoleproven, tre ord per prov. Testa om du klarar av dem i DN:s quiz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.