Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Högsta inflationstakten på sju år

Priserna på flygresor ökar.
Priserna på flygresor ökar. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Inflationen i juli nådde över Riksbankens mål och årstakten var den högsta på nästan sju år.
– Det här höjer förväntningarna på att Riksbanken höjer räntan tidigare, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank.

Inflationstakten uppgick i juli till 2,2 procent, jämfört med 1,7 procent månaden före. Mellan juni och juli ökade konsumentpriserna med 0,5 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Den underliggande inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i juli 2,4 procent, jämfört med 1,9 procent i juni. KPIF ökade med 0,6 procent mellan juni och juli. Inflationstakten är den högsta sedan december 2010.

Det var en högre inflation än ekonomer hade räknat med och inflationen har nu överträffat förväntningarna under flera månaders tid.

– Det vi kan se är att svensk inflation har kommit upp från de låga nivåer vi hade för några år sedan, säger Anna Breman.

Riksbanken har flaggat för en räntehöjning under tredje kvartalet nästa år. Men med en sådan här inflationstakt kan höjningen komma tidigare, tror Breman.

– Det här stärker vår syn att Riksbanken kommer att höja räntorna under våren 2018, säger hon.

Dock tror hon inte att inflationen kommer att stanna på denna höga nivå.
Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna under de senaste tolv månaderna. I siffran för juli bidrar paketresor och flygresor till inflationstakten – en sommareffekt.

– Vi kan räkna med en viss rekyl under hösten. Men jag tror att inflationen kommer att pendla kring 2 procent, säger Anna Breman.

Hon tror heller inte att Riksbanken kommer att kommunicera en ändrad syn i det korta perspektivet.

Länsförsäkringars chefsekonom Anna Öster är inne på samma linje och konstaterar att Riksbanken håller en väldigt försiktig ton som antyder att en mer åtstramande penningpolitik kommer att ske långsamt.

”Det är för tidigt att tänka sig att detta i någon större utsträckning skulle påverka Riksbankens agerande i närtid”, skriver hon i en kommentar till TT, samtidigt som hon konstaterar att hon fortfarande tror på en räntehöjning under andra kvartalet nästa år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.