Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Högt pris för framgångsrika kvinnor

Många kvinnor får kritiska kommentarer om hur de kombinerar yrkesliv och föräldraskap. Nu berättar framgångsrika kvinnor i en ny bok om hur de hanterar kritiken men också om strategierna för att få livet att fungera.

Entreprenören Therese Albrechtson fick idén till boken när hon själv blev mamma. När hon reste bort för att arbeta fick hon nedlåtande kommentarer medan hennes man fick beröm för att han kunde ta hand om sitt barn i två dagar. 

- Jag provocerades av att jag blev så skuldbelagd medan han blev hyllad och började diskutera det här med några vänner, säger Therese Albrechtson.

Ju fler hon pratade med desto tydligare blev det att många kvinnor hade samma upplevelser. De förväntades fortsätta arbeta samtidigt som de skulle leva upp till bilden av den perfekta mamman.

Då föddes idén till boken, ”Dålig mamma eller superkvinna?”. Therese Albrechtson har skrivit den tillsammans med journalisten Maria Otterling.

Hon kontaktade partiledarna och andra framgångsrika kvinnor med barn och det visade sig att de gärna medverkade med sina berättelser. Några av dem publicerar vi i förkortade utdrag.

- Jag ville inte att det skulle bli en politisk bok men politikerna är betydelsefulla. Det kändes viktigt att lära känna dem bakom kulisserna och få veta hur de blev bemötta och hur de klarar pressen, säger Therese Albrechtson.

Gemensamt för kvinnorna i boken är att de klarat att prestera på topp samtidigt som de har barn och omgivningens tryck att ta hand om. De ses som förebilder av andra kvinnor som också kämpar för att klara alla krav.

Men i boken vittnar kvinnorna om hur svårt det är att kombinera föräldraskapet med ett aktivt och krävande yrkesliv. Många av dem har också tvingats ta emot sårande och nedlåtande kommentarer som ofta går ut på att de brister som mammor eftersom de arbetar. 

De delar också med sig av hur de får vardagen att fungera. Vi får till exempel veta att riksdagsledamoten och tidigare statsrådet Birgitta Ohlsson (L) och hennes man gärna tillbringar fredagskvällarna med att tvätta och städa. Och att Anna Kinberg Batra, riksdagsledamot och tidigare partiledare (M) kopplar av genom att springa i skogen.

Therese Albrechtson skriver om när hon själv inte orkade mer utan gick in i väggen. Flera av de andra kvinnorna i boken berättar om hur de drabbats, varit nära att inte orka och hur de lärt sig att hantera stressen.

Att fortsätta karriären och samtidigt leva upp till bilden av hur en småbarnmamma ska vara har ett pris som många kvinnor tvingas betala.

Kvinnors inkomster påverkas till exempel påtagligt när de blir mammor. Männen har genomgående högre inkomst än kvinnor men när barnen föds ökas avståndet markant. Många kvinnor kommer aldrig tillbaka till nivån innan de blev mammor vilket påverkar pensionen. Löneskillnaderna är mindre än inkomstskillnaderna. Det kan tyda på att det är deltidsarbete och sjukskrivning som ligger bakom.

- Bland tjänstemännen går var tredje kvinna ner på deltid när hon får barn, säger Therese Albrechtson.

Sjukskrivningarna på grund av stress har ökat år för år sedan 2010 visar statistik frän Försäkringskassan. Sedan 2015 är psykiatriska diagnoser den vanligaste orsaken till sjukskrivningar och för kvinnor har det varit så sedan 2011.

Kvinnor är oftare sjukskrivna än män redan innan de får sitt första barn. Men när de blir mammor tar sjukskrivningarna fart för att öka dramatiskt med barn nummer två.

- När andra barnet kommer är kvinnor dubbelt så ofta sjukskrivna som män, säger Therese Albrechtson.

Läs mer: Tio kända kvinnor om sin föräldraledighet

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.