Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Högutbildade utlandsfödda får ingen riktig chans”

SNS nya ordförande Sarah McPhee var tills nyligen vd för SPP.
SNS nya ordförande Sarah McPhee var tills nyligen vd för SPP. Foto: Anette Nantell

Svenska samhället är jättesvårt att komma in i. Lägre språkkrav i svenska skulle skynda på integrationen av utrikes födda. Där finns stor kompetens som inte utnyttjas, menar Sarah McPhee som är ordförande i SNS (Studie­förbundet näringsliv och samhälle).­

Sarah McPhee är sedan nyligen allra första kvinnan på posten som styrelseordförande i anrika organisationen SNS, som grundades 1948 för att öppna en dialog mellan näringslivet och politiken liksom samhället i stort. Som född och uppvuxen i USA är hon också en pionjär i sammanhanget. Ingen tidigare SNS-ordförande har haft liknande bakgrund.

– Jag har själv sett hur illa Sverige fungerar när det gäller människor som kommer utifrån. Vi bor i ett land som på många sätt är fantastiskt, men inte alls så öppet som man gärna vill tro, säger Sarah McPhee.

– Många utlandsfödda med hög utbildning får aldrig någon riktig chans att hitta kvalificerade jobb, vilket också minskar möjligheterna för deras barn. Språkkraven är ett hinder, samtidigt som det är helt förlegat att kräva validering av utländska examina på det sätt man nu gör. Bland svenskar finns också många negativa attityder som behöver förändras.

Själv kände hon sig på 1980-talet tvungen att utbilda sig på nytt för att kunna etablera sig på svenska arbetsmarknaden. I hennes fall handlade det om att bli civilekonom vid Handelshögskolan, utöver en amerikansk examen från prestige­universitetet Stanford.

Men för Sarah McPhee har det sedan gått rakt uppåt inom finanssektorn, senast med sju år som vd för pensions- och kapitalförvaltningsjätten SPP. Hon lämnade den posten nu i somras, men arbetar ännu en tid åt företaget med hållbarhetsfrågor:

– Det handlar om att se strategiskt på näringslivets förhållande till omvärlden. Företagsledare behöver förstå bättre vad som händer i samhället, utanför deras egen ofta snäva sektor. Det gäller miljö- och klimatfrågor, men också globaliseringen och digitaliseringen. Förändringen av arbetsmarknaden är också en viktig del, däribland hur en större jämlikhet mellan kvinnor och män kan påverka företagens kompetensförsörjning.

SNS, där Sarah McPhee nu är ordförande, håller i nästa vecka sitt årliga Tylösandsmöte kring just digitaliseringen och dess samhällseffekter. Huvudtalare är amerikans­ke forskaren David Autor med bakgrund från MIT (Massachusetts institute of technology) och deltagare vid mötet är toppskiktet av svenska företagsledare, generaldirektörer och andra beslutsfattare.

– Den unika uppgiften för SNS är att vara en oberoende mötesplats där nya forskningsresultat används i konstruktiv dialog med praktiker. Forskningen ska gälla sådant som är relevant för beslutsfattande i både privat och offentlig sektor. Behovet av välgrundad debatt kring samhällsfrågor blir bara allt större, men min ambition är att globaliseringen ska få större genomslag, framhåller Sarah McPhee.

Hon pekar på en 70-procentig ökning av deltagandet vid olika SNS-möten under de senaste fem åren och god medlemstillströmning som belägg för det stigande intresset. Enligt henne har organisationen hämtat sig efter den djupa förtroendekris som den gick igenom för några år sedan, när ett projekt om privata alternativ i välfärden blev hårt attackerat. Det fick till följd att forskare lämnade SNS och att ledningen byttes ut.

– Sett i efterhand var krisen nyttig, så tillvida att alla har påmints om att SNS ska stå oberoende. Medvetandet har höjts och det vill jag bidra till att upprätthålla, poängterar Sarah McPhee.

Sarah McPhee

• Nyvald ordförande i SNS (Studieförbundet näringsliv och samhälle).

• Avgick i somras som vd för pensions- och kapitalförvaltnings­jätten SPP.

• Tidigare vice vd vid AMF Pension, dessförinnan vid Fjärde AP-fonden, GE Capital och Handelsbanken.

• Styrelseledamot i Axel Johnson Inc. och Saxo Bank, ordförande i  etenskapsakademiens placeringskommitté.

• Utbildad vid Weslian university och Stanford university i USA samt Handelshögskolan i Stockholm.

• Född 1954 i Colorado, USA. Gift och har två barn.

SNS

• Riktar sig till ledande beslutsfattare i näringsliv, politik och offentlig förvaltning.

• Verksamheten består av forskning, möten och utbildning. Finansieringen sker ­genom medlemsavgifter, deltagaravgifter och forskningsanslag.

• Har just fått ut­märkelsen som årets tankesmedja inom kategorin EU social policy (välfärd och arbetsmarknad) av brittiska idétidskriften Prospect.

• Grundades 1948, styrelseordförande är Sarah McPhee, vd är Mia Horn af Rantzien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.