Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Högutbildade utrikesfödda har svårt att få jobb

Högutbildade utrikesfödda har svårare att få jobb än inrikesfödda. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Sex av tio utrikesfödda hade arbete som huvudsaklig sysselsättning när undersökningen gjordes i september förra året. Motsvarande andel bland inrikes födda var nästan nio av tio.

SCB:s undersökning visar att antal år som den utrikesfödda befunnit sig i Sverige spelar stor roll på arbetsmarknaden. Bland dem som invandrade mellan 2003 och 2006 hade nästan åtta av tio arbete som huvudsaklig sysselsättning medan drygt hälften av dem som invandrat till Sverige senare, mellan 2011 och 2014, hade det.

Andelen arbetslösa skiljer sig också mellan utrikes och inrikesfödda. Nästan tio procent av de högutbildade utrikesfödda var arbetslösa medan motsvarande siffra bland högutbildade inrikesfödda var en procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.