Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Höjd skatt på tobak hotar ge staten lägre intäkter

Royne Ellingsson som äger en Pressbyrå är skeptisk till höjda tobaksskatter.
Royne Ellingsson som äger en Pressbyrå är skeptisk till höjda tobaksskatter. Foto: Nicklas Thegerström

Ökad smuggling och sämre skatteintäkter. Så spås de väntade skattehöjningarna på tobak och sprit slå mot den svenska marknaden.

– Det sker alltid en dipp i vår försäljning när skatterna höjs, säger Royne Ellingsson som driver en Pressbyråbutik i Stockholm.

Enligt en rapport från analysföretaget Marketline väntas tillväxten av den svenska tobaksmarknaden bli svag de närmaste åren. En orsak är att rökningen minskar, men en annan sak som kan påverka handeln är att Socialdemokraterna har aviserat att man vill höja skatten på snus och cigaretter med 8 procent från och med nästa år.

Elin Gabrielsson, analytiker på HUI Research, tror att en skattehöjning kan leda till att den oregistrerade cigaretthandeln, exempelvis smuggel- och piratkopierade cigaretter, kapar åt sig marknadsandelar från den lagliga handeln.

– Det här beror givetvis på storleken på skattehöjningen, men vi har tidigare sett att den registrerade försäljningen tenderar att sjunka lite i samband med en skattehöjning. Det är inte så att folk röker mindre, utan mer att den svarta marknaden ökar, säger hon.

När skatten höjdes med 10 procent 2012 ökade den oregistrerade cigaretthandeln med knappt 3 procentenheter. Och 1997 när skatten höjdes ännu kraftigare minskade den registrerade försäljningen med 27,8 procent jämfört med året innan.

Svenska Tobaksleverantörsföreningens vd Martina Elfgren Lilja menar att skattehöjningen riskerar att slå mot tobakshandlarna, som får ökad konkurrens från ickebeskattade cigaretter.

– Höj skatten, men gör det i etapper med små höjningar varje år. Då minskar risken för att den ickebeskattade handeln ska öka, säger hon.

Hon får medhåll från Royne Ellingsson som sedan fem år driver Pressbyrån vid Gullmarsplan tillsammans med sin fru Christina.

– Det sker alltid en dipp i vår försäljning när skatterna höjs. Och då ökar smugglingen, det behöver man inte vara någon kärnforskare för att förstå. Men jag är helt övertygad om att det hade dämpat smugglingen om man höjt priset med en krona per år i stället, säger han.

Den oregistrerade handeln är störst i gränsorter som Malmö, Lund och Helsingborg. Förra året beräknades den stå för 13,4 procent av den svenska marknaden, vilket resulterade i uteblivna skatteintäkter på 1,5–1,6 miljarder kronor, enligt siffror från HUI Research.

Socialdemokraternas planerade höjning av spritskatten kan slå på ett liknande sätt. Preliminärt föreslår partiet en höjning med 1 procent från årsskiftet.

Spritmarknaden spås redan en låg tillväxt de kommande åren. Försäljningsvolymen står relativt still, huvudsakligen beroende på konkurrensen från drycker med lägre alkoholhalt. En trend på senare år är att kunderna efterfrågar drycker i högre prisklasser samt ett större intresse för importerade märken, enligt uppgifter från analysföretaget Marketline.

Per Hortlund, analytiker vid HUI Research, tror att en höjning av spritskatten kommer att vara kontraproduktiv och tvärtom ge staten lägre skatteintäkter eftersom försäljningen minskar.

– Enligt våra mätningar är priskänsligheten så pass hög att om skatten höjs med 1 procent så minskar Systembolagets försäljning med 1,4 procent. Det största tappet går då till utländsk import. I dag är skatten redan så hög att den kan utgöra 70–80 procent av priset på en flaska sprit, säger han.

Han bedömer att införseln av utländsk alkohol kommer att stiga, både den lagliga gränshandeln och smugglingen.

– Vi gjorde en undersökning för några år sedan som visade att gränshandeln ökade när prisskillnaden mellan Sverige och utlandet ökade. Jag tror att det kommer att ske nu också, i första hand från länder som Tyskland och Danmark.

Dessutom spår han att näthandeln utomlands får ett uppsving.

– Det är meningen att man ska betala skatt på sådan införsel av alkohol, men det är oklart om det alltid sker.

Fakta. Vinjett

Den svenska tobakshandeln ökade med 2,2 procent under 2013. Den spås öka 15,4 procent mellan 2013 och 2018. Cigaretter är det största segmentet och står för 62,8 procent av intäkterna.

Förra året såldes 24,8 miljoner liter sprit i Sverige och handeln ökade med 1,1 procent. Den spås öka 10,6 procent från 2013 till 2018, då försäljningen väntas vara uppe i 28 miljoner liter. Whiskey och vodka dominerar marknaden och står för 33,5 respektive 32,7 procent av intäkterna.

Källa: Marketline

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.