Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Höjda EU-avgifter efter Brexit i budgetförslag

Other: Alex Segre/REX

Sverige och andra EU-länder måste betala mer till EU när Storbritannien lämnar EU. Det anser EU-kommissionen som också vill ha en EU-skatt på plast som ska bidra till unionens budget. 

När Storbritannien lämnar EU uppstår ett hål i EU:s budget på mellan 10 och 15 miljarder euro. Det måste leda till högre EU-avgifter för övriga, anser EU-kommissionen. 

– Vi anser att hålet till 50 procent ska fyllas med högre avgifter för övriga EU-länder och till 50 procent genom nedskärningar, förklarade EU-kommissionär Günther Oettinger under en presskonferens i Bryssel vid lunchtid på onsdagen.

Dagens besked från EU-kommissionen innebär inledningen på nästa stora strid i EU. 

Det handlar om EU:s nästa långtidsbudget. Ett detaljerat förslag kommer inte förrän i maj, men principerna för nästa budget presenterades på onsdagen och EU:s medlemsländer och ledare ska diskutera kommissionens idéer under våren. 

EU-kommissionen anser att det inte bara är Brexit som gör att unionens budget måste öka.

– Vi har en lång rad viktiga åtaganden som kostar pengar: Gränsbevakningen, migrationen, den yttre och inre säkerheten och en lång rad andra uppgifter, förklarade Oettinger.  

I dag har det satts ett tak som innebär att EU:s budget ska motsvara ungefär 1 procent av EU-ländernas samlade produktion.

Nu vill EU-kommissionen höja det taket till mellan 1,1 och 1,2 procent.

Det låter inte som en stor förändring, men för Sverige skulle det leda till att EU-avgiften höjs med ungefär med motsvarande ungefär 3 miljarder kronor per år. 

Förra året betalade Sverige 30 miljarder kronor i avgift till EU och fick tillbaka 11 miljarder kronor i olika bidrag.  

Men om detta kommer det att bli strid.

Regeringen i Stockholm har flera gånger förklarat att Sverige inte vill ha högre EU-avgift. 

Sverige anser att budgethålet efter Brexit måste leda till nedskärningar i EU:s budget och inte till högre avgifter. Danmark har samma position, men en lång rad andra EU-länder, med Frankrike i spetsen, anser att EU behöver en större budget. 

EU-kommissionen föreslår också en EU-skatt på plast. 

Syftet är att minska användningen av plast, men också att finansiera EU:s verksamhet. Pengarna som plastskatten ger ska gå till EU:s budget, anser kommissionen. 

Inte heller detta förslag lär få stöd av Sverige, som anser att skatter är en nationell angelägenhet och att det bara är medlemsstaterna som får ta ut skatt av medborgarna. 

Sverige kan dock komma att ställa sig bakom en annan del av dagens principförslag från Bryssel. 

EU-kommissionen föreslår att EU-länder måste följa rättsstatens principer för att få EU-bidrag och den idén har regeringen i Stockholm redan tidigare ställt sig bakom.  

Läs även: Svenskar vittnar om oro och otrygghet efter Brexit 

Fakta.EU:s budget

EU:s budget uppgår årligen till omkring 150 miljarder euro, vilket motsvarar ungefär 1 procent av EU-ländernas samlade produktion.

När Storbritannien lämnar EU uppstår ett budgethål på motsvarande mellan 10 och 15 miljarder euro. EU-kommissionen anser att det till 50 procent ska fyllas med högra avgifter för övriga, och till 50 procent genom nedskärningar.

Förra året betalade Sverige 30 miljarder kronor i avgift till EU och fick tillbaka 11 miljarder kronor i olika bidrag.

EU slår fast en långtidsbudget som gäller för flera år. Den nuvarande gäller till och med 2020.

I dag går ungefär 80 procent av EU:s budget går till jordbruk och så kallad sammanhållningspolitik, bidrag till regionerna. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.