Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hon-blir-ny-vd-for-sj-glad-tagresenar/

Ekonomi

Hon blir ny vd för SJ: ”Glad tågresenär”

Monica Lingegård blir ny vd för SJ.
Monica Lingegård blir ny vd för SJ. Foto: Samhall/Pressbild.

Hon har en lång karriär bakom sig, kryddad med flera vd-poster. Nu blir Monica Lingegård ny vd för SJ. Men hur verksamheten ska förändras med henne i rodret återstår att se.

Den sista februari lämnade SJ:s vd Crister Fritzson bolaget efter åtta år. Nu står det klart att efterträdaren blir Monica Lingegård, i dag vd på Samhall. Hon tillträder den 17 augusti.

–Jag ser jättemycket fram emot det, men än så länge har jag fullt fokus på Samhall så närmare detaljer får jag återkomma till, säger Monica Lingegård.

Med sig i bagaget har Monica Lingegård en gedigen meritlista. Utöver de nio åren som vd på Samhall har hon tidigare också varit vd för G4S i Sverige, ett dotterbolag till det internationella säkerhetsföretag G4S. Dessutom har hon haft haft olika ledande roller inom flera branscher, till exempel IT, telecom, strategikonsulting och finans. 

– Att ha en gedigen erfarenhet inom stora komplexa verksamheter med många medarbetare tror jag är jätteviktigt. Just Samhall har, precis som SJ, ett väldigt viktigt samhällsuppdrag där många intressenter påverkas, säger hon

Utöver vd-rollen på Samhall är Monica Lingegård också ordförande i Rymdbolaget (SSC) och även ledamot i styrelsen för Nobina och Humana. Det är dock uppdrag vars framtid hon nu kommer att utvärdera.

– Under våren kommer jag att ta ställning till hur mycket tid jag behöver i min nya roll. Men hittills har jag inte haft några problem att hinna med alla uppdrag jag åtagit mig.

Hon är sedan tidigare en van tågresenär, främst i arbetet. 

– Än så länge är jag en konsument, och som konsument har jag inga synpunkter på SJ. Jag är en glad och nöjd tågresenär.

Det låter som att du inte tycker det finns så mycket att förbättra?

– Det finns säkert. I alla verksamheter kan man alltid göra saker bättre. SJ är ett stort och komplext bolag, så det finns säkerligen förbättringsområden även där.

Madeleine Raukas är sedan 1 mars tillförordnad vd innan Monica Lingegård tillträder.

Läs mer: SJ:s vd Crister Fritzson har sagt upp sig