Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-22 12:18 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hon-bloggar-hela-vagen-till-banken/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hon bloggar hela vägen till banken

Emma Sundh.
Emma Sundh. Foto: Emmas vintage

Bloggtrenden exploderade i mitten på 00-talet. Numera finns det gott om skrivare som livnär sig tack vare dagliga inlägg. DN har pratat med bloggaren Emma Sundh om hur man tjänar pengar på sin blogg.

Emma Sundh var en av ”alla” som 2005 började skriva dagbok på nätet. Men 2009 ändrade hon kurs och startade bloggen ”Emmas vintage”. Idag är det hennes huvudsysselsättning. Hon har klart för sig vad som krävs för att omvandla virtuella artiklar till virtuella lönekuvert. 

– Man måste se det som en affärsverksamhet. Många tror att man ägnar fem minuter åt dagen åt bloggen. Men det ligger mycket arbete bakom och därför måste man lära sig att ta betalt. Företag kan klappa en på huvudet och tycka att man gör det ”så himla bra” för att få en att göra saker gratis.

Emma Sundh har en rad med tips och trix på hur man bär sig åt. Dels finns klassikern med annonser och tillåtelse av banners på sajten. Sedan ska man inte dra sig för olika samarbeten. Även om det är av central betydelse att inte bli någons nickedocka och skriva något som företagen dikterar.

– Nej, det handlar om ens trovärdighet. Men man kan delta i events med företag som man tycker är vettiga och som man kan stå för. Då tar man betalt för arbetstid som man lägger ner. I gengäld kan företaget basunera ut att man är på plats och visar upp sin garderob, eller liknande.

Emma Sundh håller också i föreläsningar som ett sätt att dryga ut månadskassan, senast höll hon i ett föredrag om just hur man tjänar pengar på bloggande. Ett annat sätt är vad hon själv kallar vidareutveckling av varumärket. I våras släppte hon boken ”Vintageparty”.

– Man kanske släpper en kollektion med kläder eller skriver en bok. För det är ju så, en blogg är verkligen 2000-talets cv.

Medan bloggen är hennes karriärmässiga trädstam är det främst grenarna som har växt ut som hon tjänar pengar på idag.

– Ja, det är det nog. Bloggen har blivit som en språngbräda för andra grejer.

Hur skaffar man sig en populär blogg?

– Bloggen ska vara unik, ha egentagna bilder, klickiga rubriker, och man ska tycka saker. Bli glad över något eller bli arg över något. Ta den vackraste bilden som någonsin tagits.

Hur mycket tid lägger du på bloggen?

– Jätteolika, ett par timmar om dagen i alla fall. Ibland en arbetsdag.

Blir det inte mycket ensamjobb?

– Bloggosfären är en varm och välkomnande plats. Sedan är man oumbärlig på det sätt att det bara är jag som kan hålla igång just ”Emmas vintage”. Det är en skön känsla i en värld där anställda blir allt mer ersättliga.

Hur pass bra tjänar du?

– Det är från månad till månad. Men jag tjänar bra. Det är olika beroende på vad man har för blogg och hur mycket tid man lägger ner. Vissa bloggare fakturerar ju enorma summor varje månad.

Vad är grejen med vintage? Varför skriver du just om det?

– Dels är det ett intresse för svunna tider. Men framförallt handlar det om mitt miljöintresse. Världen pallar inte att vi köper så mycket kläder som vi gör. Istället för att bara köpa nytt så gjorde man om förr i tiden. Det är något som vi har shoppat oss ifrån.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.