Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hon gör jordens sämsta robotar och alla älskar dem

01:37. Tandborstande, frukostätande och en smäll på käften av väckarklockan. Simone Giertz vansinnigt opraktiska robotar har tagit nätet med storm. DN har mött världens bästa uppfinnare av världens sämsta uppfinningar.

Tandborstande, frukostätande och en smäll på käften av väckarklockan. Hennes vansinnigt opraktiska robotar har tagit nätet med storm.

DN har mött Simone Giertz, världens bästa uppfinnare av världens sämsta uppfinningar.

I en lokal med fönster mot en innergård på Södermalm står några av Simone Giertz robotar uppställda.

Där står tandborstmaskinen, en mojäng av plast och motorer som med obefintlig framgång rengör innehavarens framtänder. Den berömda väckarklockan som slår den sovande i ansiktet med en gummihand.

”People call me the queen of shitty robots”, som hon presenterar sig på Twitter.

Men det är på nätet de flesta kommer i kontakt med hennes skapelse. Publiken är stor, försiktigt uttryckt. Hennes Youtubekanal har en bit över 100 000 prenumeranter.

– Klockan som slår en i ansiktet har nog visats 80 miljoner gånger och gått på 20 olika tv-program. Det var den som exploderade på riktigt. Frukostmaskinen, där jag har programmerat en robotarm som serverar mig frukost, har setts kanske 10 miljoner gånger, säger Simone Giertz.

Hon började bygga robotar för två år sedan. Då hade hon knappt hållit i en lödkolv. Sedan dess har de blivit en rad, varav flera har uppmärksammats över hela världen.

– Nästan varje projekt har visats åtminstone några miljoner gånger.

Pratshowstjärnan Conan O'Brien hör till de som har fastnat för Simone Giertz uppfinningar. Han missade dock att nämna henne vid namn. Adam Savage, känd från tv-programmet Mythbusters, gillar dem också.

 

Mitt i tramset kan det finns en allvarlig botten.

– Jag vet egentligen inte varför folk gillar mina idiotiska robotar. Någon kallade mig ”motgiftet mot Skynet-skräcken”.

Skynet är namnet på datornätverket som uppnår självmedvetenhet i Terminator-filmerna och vänder sig mot människorna.

– Folk är ändå lite oroliga inför att robotarna ska göra revolution och att artificiell intelligens ska ta över världen. Det blir lite som en satir över det när man gör robotar som är värdelösa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.