Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hon kopplade ihop internet med godisautomat

01:03. Ellen Sundh ville ha en fysisk belöning i samband med tummen upp på Facebook. Då hackade hon en godisautomat.

Ellen Sundh ville ha en fysisk belöning i samband med tummen upp på Facebook. Då hackade hon en godisautomat. Hon har också kopplat ihop världens största klomaskin.

Ellen Sundh driver företaget Coda Collective på Kungsholmen i Stockholm. Hon arbetar med kreativ utveckling och hennes specialitet är att kombinera olika tekniker.

Just nu är hon, tillsammans med Sverige AB, aktuell med projektet världens största klomaskin som står i ett skyddsrum på Lidingö och kan styras över nätet.

Klomaskinen är en enorm form av den typ av automat där man försöker plocka upp ett gosedjur med hjälp av en klo. Syftet med jätteklon är att locka fram teknikintresset bland gymnasieungdomar. Klon är också anmäld till Guinness rekordbok eftersom det aldrig har tillverkats en lika stor tidigare.

– Det som är fantastiskt med klon är att man kan styra den från hela världen, säger Ellen Sundh.

En annan spännande uppfinning som hon ligger bakom är att hon har lyckats koppla ihop internet med en godismaskin.

– Det var på min förra arbetsplats som vi pratade om att det skulle vara kul att få en fysisk belöning i samband med att företaget fick en ”like” eller en incheckning på Facebook. Jag hackade då en godisautomat genom att koda kretskortet, säger hon.

Ellen Sundh har även gjort samma sak med en dryckesautomat. Varje gång någon gillar en viss Facebook-sida kommer det ut en dryck.

Vad händer om det är jättemånga som gillar sidan samtidigt?

– Om det är en miljon personer som gillar sidan så kommer det ut en miljon drycker, eller så många som maskinen klarar av.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.