Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Hon öppnar för högre pensionsålder

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är öppen för att införa högre ålders­gränser för pensionen.

– Annars gröper vi ur pensions­systemet och pensionerna sjunker, säger hon i en sommarintervju med DN och lovar att redan i höst skynda på frågan om hur vi ska förmås att arbeta längre.

Vi lever allt längre, men pensionsåldern ökar inte alls i samma takt. Det gör att pensionerna måste räcka längre och därför, menar allt fler, måste arbetslivet också bli längre. För drygt tre år sedan nämnde förre statsministern Fredrik Reinfeldt till och med att arbetslivet kunde sträcka sig till 75.

Pensionsåldersutredningen föreslog häromåret att de åldersgränser som finns i dag ska höjas successivt i takt med den stigande medellivslängden (se faktaruta).

Socialdemokraterna och arbetsmarknadens parter har dock varit tveksamma, milt uttryckt. Därför har frågan gått i stå i Pensionsgruppen, där de borgerliga och rege­ringen föreslår förändringar av pensionerna.

Nu blir Annika Strandhäll den ledande socialdemokrat som tydligast säger att pensionsåldern måste höjas.

– Medellivslängden ökar med ett år varje decennium. Men den ålder som människor går i pension har inte ökat i den utsträckning som man trodde när man träffade den överenskommelse som vårt pensionssystem vilar på, säger hon.

– Man måste våga se det här i vitögat. Åstadkommer vi inte en förändring så innebär det att vi gröper ur pensionssystemet och att pensionerna sjunker, tillägger hon.

Samtidigt skyndar hon att säga att frågan är ”komplex” och radar upp motargumenten: många orkar inte arbeta ens till 65, andra socialförsäkringar som a-kassa och sjukförsäkring måste anpassas och så vidare.

Ändå tycker sig Annika Strandhäll se en förändring i debattläget. Fredrik Reinfeldts uttalande om ett arbetsliv till 75 års ålder för drygt tre år sedan skapade rabalder.

– Men i dag är frågan mer mogen. Jag upplever att parterna på arbetsmarknaden ser faktumet (med den stigande medellivslängden) i ögonen.

För ett par veckor sedan hölls ett seminarium om ett längre arbetsliv i regi av just Pensionsgruppen. Ministern ser det som en avspark för det fortsatta arbetet kring de olika ­åldersgränserna för pensioneringen.

– Det kommer att ta fart ytterligare efter sommaren, säger Annika Strandhäll.

Det senaste beskedet från gruppen har dock inte handlat om åldersgränserna utan om hur AP-fonderna ska styras. Ett förslag från gruppen har nu skickats ut på remiss – och väckt ont blod.

Förslaget går bland annat ut på att fonderna ska få en ny myndighet som huvudman, vars främsta uppgift blir att skapa en referensportfölj som fonderna ska mätas mot. Kritiken från fondchefer, Svenskt Näringsliv och de fackliga centralorganisationerna, inklusive LO, har varit massiv.

Kritiken leder till att fonderna mister sin självbestämmanderätt, sägs det, vilket öppnar för politisk styrning. Referensportföljen gör att de kommer att fungera som en enda indexfond, vilket innebär risker för en sämre avkastning – till men för framtida pensioner, hävdar kritikerna.

Strandhäll tycker att kritikerna tar i för mycket.

– Man får ha lite is i magen. Vi skickar ut förslaget på remiss och svaren ska vara inne i oktober. Då har de här instanserna alla möjligheter att framföra sina synpunkter. Vi i Pensionsgruppen kommer givetvis att ha en förnyad diskussion och ta del av de synpunkter som kommit in, säger hon.

Fakta.

Sverige har ingen egentlig pensions­ålder.

I dag får man lyfta statlig pension från 61 års ålder och fortsätta arbeta med skydd av Lagen om anställningsskydd (Las) till 67 år.

De flesta människors pensionering brukar infalla mellan dessa årsdagar.

Pensionsålders­utredningen föreslog att dessa gränser skulle höjas etappvis, först till 63, respektive 69 och därefter i takt med stigande medellivslängd.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.