Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 19:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hon-slipper-skarpt-amorteringskrav/

Ekonomi

Hon slipper skärpt amorteringskrav

Jennifer Rofors, 29-årig göteborgska som nappat på ett pilotprojket som HSB har. Det går ut på att HSB blir "delägare" till en bostad genom att de tar en del av lånekostnaden. Sedan får den boende köpa ut HSB under en tioårsperiod. Foto: Tomas Ohlsson

Jennifer Rofors vill äga sin bostad, men hon hade knappast klarat kraven för den tvårummare hon kan tänka sig.

Men genom att HSB tar halva lägenheten slipper hon det skärpta amorteringskravet och hennes handpenning blir 200.000, i stället för det dubbla.

Efter en tid som aupair i USA kom Jennifer hem till Göteborg. Hon fick en hyresrätt trots att det egentligen var flera andra som stod före henne i kön.

– Men när det kom till visning var det bara jag och en annan som dök upp – och han sade på en gång att han inte ville ha den för att badrummet var för litet, säger hon.

Samma tur hoppas hon på nu när hon lämnat in en intresseanmälan till HSB:s bostadsrättsförening Blanka i Sannegårdshamnen på Lindholmen.

Huset är inte byggt än, men läget är fantastiskt. Vi promenerar ner för kajen och ut mot hamnen med Älvsborgsbron i bakgrunden samtidigt som Jennifer Rofors berättar hur det kom sig att hon att hon anmält sig för en tvårummare som ännu inte är byggd.

–Jag vill äga, säger hon.

– Jag får större makt att påverka hur bostaden ska se ut – och så betalar man till sig själv, tillägger hon.

När hon ville måla om i sin hyresrätt var det bara ett bestämt antal nyanser som kunde vara aktuellt – ett krav från hyresvärden. Men med en bostadsrätt har hon större möjlighet att påverka hur den ska se ut.

Och det gäller i synnerhet nybyggda bostadsrätter. 

– Jag kan välja dusch eller badkar, vilka tapeter som ska användas, vilka skåpluckor till köksskåpen jag vill ha, säger hon.

Jennifer Rofors har anmält sitt intresse för en tvårummare på 56 kvadratmeter.

Priset är 2,7 miljoner kronor, men hon kommer enbart att betala halva den summan, 1 350 000 kronor. Den summan är en bra bit under 4,5 gånger hennes årsinkomst - vilket gör att hon slipper det skärpta amorteringskravet.

Hennes egen insats bli strax över 200 000 kronor, i stället för det dubbla om hon hade varit tvungen till om hon hade fått stå för hela summan.

Jennifer Rofors anmälde sig direkt när det fanns möjlighet att köpa en lägenhet med hjälp av HSB. Foto: Tomas Ohlsson

Hon har inte bosparat i HSB särskilt länge, bara sedan februari i fjol när hon fick fast tjänst på Volvo Torslanda. Men när mailet från HSB kom tvekade hon inte – hon skickade in sin anmälan samma dag.

– Jag är en spontan person, säger hon leende.

Det märks också att hon är intensiv. Vid sidan av jobbet på Volvo har hon ett eget företag - hon är utbildad massös och hälsocoach och är även personlig tränare. Hon sportar ständigt och har sprungit Göteborgsvarvet sex gånger.

Och så var det det här med facket. Hon har nyligen kommit in i styrelsen för en av grupperna inom Volvos verkstadsklubb med drygt 1.000 medlemmar. 

– Jag vill hjälpa människor, att berätta vad de kan påverka – och vad de inte kan, säger hon.

– Och så tycker jag att det inte är så stort engagemang så jag ville komma in med nya idéer, tillägger hon.

Möjligen skulle man kunna beskriva Jennifer Rofors som rastlös – hon säger själv att mallade rutiner inte är hennes grej. Men när DN frågar hur länge hon tror att hon kommer att bo i HSB-lägenheten – förutsatt att hon blir en av de utvalda – svarar hon:

– Tanken är att det ska vara långsiktigt.

Även om hon säger att hon vill ha en fast anställning för tryggheten, har hon inget emot att ta en risk när det gäller en bostadsaffär innan bostaden är byggd.

En intresseanmälan är inte bindande, men om du skriver avtal förbinder du dig för ett stort ekonomisk åtagande, för något som det tar två-tre år innan du kan utnyttja. Vad tycker du om det?

– Det är bara positivt – då hinner jag spara ihop till kontantinsatsen!