Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hongkongborsen-rasar-efter-besked-fran-peking/

Ekonomi

Hongkongbörsen rasar efter besked från Peking

Hongkongbörsen rasar med över 5 procent efter nyheten om att Kina vill driva igenom en ny nationell säkerhetslagstiftning i staden, mot vad som kallas omstörtande verksamhet och utländsk inblandning. 

TT Text

Hongkongs dollar tappar också i värde, ned till den lägsta nivån på flera veckor, medan riskpremierna i banksystemet lyfter.

Kina har tagit fram ett nytt lagförslag med krav på att Hongkong omgående införlivar nationella säkerhetsregler sin grundlag, enligt ett utkast som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Lagförslaget ger Kinas parlament mandat att ta fram nya regler och införa åtgärder för att motverka och bestraffa omstörtande verksamhet, terrorism, separatism, utländsk inblandning eller annan verksamhet som utgör ett allvarligt hot mot nationens säkerhet.

Enligt Wang Chen, vice talman i nationella folkkongressen i Peking, behövs den nya säkerhetslagen för att fylla ett tomrum i Hongkongs lagstiftning vad gäller frågor som förräderi och omstörtande verksamhet eller andra brott riktade mot Kina, rapporterar den statskontrollerade kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Redan inför det att företrädare för folkkongressen bekräftat att en ny säkerhetslag för Hongkong var på väg från Peking hade oppositionen i Hongkong börjat mana till protester mot lagförslaget och bilder på grupper av demonstranter och kravallpolis i ett köpcentrum har börjat spridas i sociala medier.

Om detta förslag genomförs kommer principen ”ett land, två system” att officiellt raderas. Detta är slutet för Hongkong, sade oppositionspolitikern Dennis Kwok i en kommentar.

Hongkong skakades i fjol av stundtals våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och polis som från början var en proteströrelse mot ett omstritt förslag till utlämningslag lagts fram, som skulle öppna för att brottsmisstänkta i Hongkong skulle kunna föras till Kina.

Protesterna breddades senare och blev en rörelse för mer demokratiska rättigheter i Hongkong.

Läs mer: Nedåt på Stockholmsbörsen 

Ämnen i artikeln

Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt