Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-02 02:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hongkongs-invanare-far-12500-kronor-att-satta-spratt-pa/

EKONOMI

Hongkongs invånare får 12.500 kronor att sätta sprätt på

Hongkongregeringen hoppas att invånarna ska spendera mer med tillskottet på 12.500 kronor.
Hongkongregeringen hoppas att invånarna ska spendera mer med tillskottet på 12.500 kronor. Foto: Anders Hansson

Det regnar manna över Hongkongborna. För att stimulera den svagare ekonomin delar regeringen ut 12.500 kronor till alla vuxna medborgare i staden.

Det var en av flera åtgärder i det stora reformpaket som presenterades på onsdagen.

Det senaste årets oroligheter och våldsamma demonstrationer har varit både oväntade och utmanande för regeringen och satt djupa spår i ekonomin. Utöver det finns oron över nya coronaviruset. Det sade finansminister Paul Chan Mo-po när han lade fram budgeten för det kommande året, skriver China Morning Post.

För att få fart på tillväxten kommer fokus ligga på att genomföra olika stimulansåtgärder, vilket Dagens Industri var först att rapportera om. Där ingår bland annat en rad skattesänkningar på fastigheter, el, statliga hyror och vinstskatt för företagen. Men det kanske mest överraskande var beskedet att alla permanent boende i Hongkong över 18 år ska få en kontantutbetalning på 10.000 Hongkongdollar (cirka 12.500 kronor) från regeringen.

Det nya ekonomiska paketet är värt motsvarande 150 miljarder kronor. Men de generösa utbetalningarna innebär också att Hongkong går mot ett budgetunderskott på rekordstora 139 miljarder Hongkongdollar (174 miljarder kronor) motsvarande 4,8 procent av BNP.

Under hösten valde regionens regering att skruva ned tillväxtprognosen för 2020, och räknar numera att BNP sjunker för första gången sedan 2009.

Liberala partiets ledare Felix Chung Kwok-pan säger att lägre låneräntor och andra subventioner kommer att hjälpa företagen genom tuffa tider.

– Tidigare sparade du i ladorna för sämre tider, i dag öppnar vi dem och delar ut lagren, säger Chung till tidningen, och tillägger att han tror att budgetstrategin kommer öka regeringens popularitet.

En ny undersökning visade att bara 9 procent av Hongkongs invånare stödde regeringen, enligt China Morning Post.

Läs också:

Experter: Viruset kommer att spridas i USA

Det här vet vi om nya viruset

Ämnen i artikeln

Hongkong
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt