Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Hoppet lever trots stora ras på börsen

Herr Li är en luttrad spekulant på börsen. Trots fallande kurser är han optimistisk: ”Snart vänder det”, säger han och gör v-tecknet.
Herr Li är en luttrad spekulant på börsen. Trots fallande kurser är han optimistisk: ”Snart vänder det”, säger han och gör v-tecknet. Foto: Torbjörn Petersson

Först steg kurserna som kinesiska nyårsraketer på himlen. Men sedan i somras har de fallit med över 45 procent.

2016 har inletts med två handelsstopp och fortsatt nedgång. En stor del av de som förlorat pengar är pensionärer.

Herr Wang sitter i raden längst bak i en sal på andra våningen i ett höghus i staden Jiamusi nära den ryska gränsen i norra Kina. Han stirrar in i skärmen, men inte lika koncentrerat som förra sommaren.

På väggen varnas han av budskapet att aktiemarknaden är riskabel och att investeringar ska ske med försiktighet.

Jo, tack! Han och de andra i salen – ett hundratal – vet. De tillhör en numera luttrad skara. Däremot har de inte gett upp hoppet.

– Snart vänder det. Det är dags att köpa, säger Li, en man som gör v-tecken och håller upp handen så länge han ser att jag höjer kameran mot honom.

En mäklarfirma, som tänker på sina små men många arvoden, har satt upp skärmarna. Huset myllrar av aktivitet och fungerar som träffpunkt för småhandlare.

Här utbyter pensionärer erfarenheter och råd. Det är en känslomässig berg-och-dalbana de utsätter sig för. Samtidigt har detta blivit deras sociala nätverk. De dricker te och småpratar.

– En livsstil, säger Herr Wang.

– Några av tanterna kommer hit och är glada om de bara tjänar 20 yuan (knappt 30 kronor) under en dag. Själv ser jag det som ett spel, säger Wang.

Hur blir aktieåret 2016?

Sextioåttaåringen granskar mig, innan han beslutar att humor är bästa sättet att besvara allvaret i den svepande frågan.

– Jag ska ringa till Xi Jinping och fråga, säger Wang och famlar efter sin mobiltelefon.

– Det är ändå regeringen som bestämmer hur aktiemarknaden går, fortsätter han.

Kommunistpartiets ordförande är mannen som kan få börsen i Shanghai att vända uppåt igen, tror även andra veteraner i huset.

I somras använde den kinesiska staten över 2 000 miljarder kronor för att köpa aktier i ett försök att stärka marknaden när kurserna föll brant.

Myndigheterna införde restriktioner på försäljning, grep personer som anklagades för de kraftiga kurssvängningarna.

Nyinrättade regler har sedan dess övergivits efter bara några dagar. Ett virrvarr av signaler har fått utländska experter att tvivla på kompetensen i Peking och uppmana ledningen att hålla fingrarna i styr och låta marknadskrafterna sköta utvecklingen.

Men i höghuset i norra Kina är enigheten stor om att det behövs en ny policy från centralregeringen i Peking.

Herr Yu – som precis som Wang inte vill tala om vad han heter annat än i efternamn, än mindre tala om förluster han gjort – tror att kurserna sjunkit så mycket att botten snart är nådd. Nu funderar han på att investera i jordbrukssektorn.

– Kina har en stor befolkning och alla måste äta, lyder grunden för hans strategi. Om var och en köper ett bröd från ett företag så tjänar det bolaget mycket pengar. Det räcker långt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.