Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/hotellen-forlorar-tvist-om-avtalsvillkor-med-internetresebyra/

Ekonomi

Hotellen förlorar tvist om avtalsvillkor med internetresebyrå

Tvist om hotellbokningar avgjord i domstol. Foto: Henrik Montgomery/TT

Branschorganisationen Visita förlorar en tvist mot internetresebyrån Booking. Konflikten handlar om en klausul i avtalsvillkoren som stoppar hotellen från att erbjuda lägre priser på sina egna kanaler. Men Patent- och marknadsöverdomstolen fastslår att villkoret inte begränsar konkurrensen på marknaden.

Rätta artikel

I flera år har Visita protesterat mot en klausul som finns i avtalen mellan resebyrån Booking och hotellen. Villkoret innebär att de anslutna hotellen inte får sätta lägre priser på sina egna onlinekanaler än priset Booking erbjuder gästerna. Orsaken är att sökningen är gratis, men när kunder bokar rum får resebyrån provision från hotellen.

2016 stämde Visita resebyrån, som räknas som en av Europas största. Branschorganisationen menade att klausulen strider mot konkurrenslagen och riskerar att höja priserna. Patent- och marknadsdomstolen delade bilden och krävde att Booking tog bort paritetsvillkoret senast tre månader efter domstolens beslut. 

Men patent- och marknadsöverdomstolen häver nu underinstansens dom. I motsats till den menar den högsta instansen att klausulen inte begränsar konkurrensen på marknaden. Likaså ska Visita ersätta Booking för rättegångskostnaderna i båda instanserna. 

I domen från Patent-och marknadsöverdomstolen hävdar Booking att paritetsvillkoren är nödvändiga för att hotellen inte ska åka snålskjuts på resebyråns investeringar. Likaså tillägger de att ett förbud skulle hota verksamhetens existens framöver. 

Patent-och marknadsöverdomstolen utesluter inte att villkoret kan hämma konkurrensen. Men eftersom det inte går att dra några säkra slutsatser häver de den tidigare domen. Bland annat saknas konkret stöd eller bevis för att bevisa att exempelvis priser, varor eller tjänster påverkats negativt av klausulen. 

I en skriftlig kommentar till DN skriver Booking att de är nöjda med beslutet. Likaså att de fortsätter arbeta med att leverera tillgång till boenden för ett bra pris. Visita i sin tur vittnar om oroliga samtal från sina medlemmar. Likaså säger Jonas Siljhammar, vd på Visita, att fyra andra EU-länder redan har förbjudit mot den typen av konkurrens - Belgien, Österrike, Italien och Frankrike.

- Vi ser det fortfarande som konkurrenshämmande och hoppas att EU-kommissionen vidtar åtgärder, förhoppningsvis plockar någon politiker upp detta, antigen nationellt eller i Europa, det är viktigt att prissättningen är olika. 

Läs även: Det lockar turisterna till Sverige